Vrouwen maken hun eigen glazen plafond

Posted by on Nov 4th, 2011 and filed under (ON)GEHOORD. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vrouwen hebben minder ambitie en minder zelfvertrouwen dan mannen, zo blijkt uit onderzoek van het Engelse Institute of Leadership and Management (ILM). Ook zou het glazen plafond nog wel eens alleen in de hoofden van vrouwen zelf kunnen bestaan. Want volgens de experts in het onderzoek, is wat vrouwen tegenhoudt om door te stromen, vooral hun zelfvertrouwen – en niet het feit dat ze werkelijk vrouw zijn.

Zo kwam ILM er achter dat driekwart van de vrouwen (op senior posities) meent dat het glazen plafond bestaat, maar slechts een derde denkt dat ze daar in hun eigen carrière last van heeft gehad. Daarbij kwam ook uit dat vrouwen zelf niet de stap zetten om op het rode pluche van de bestuurskamers te gaan zitten. Vrouwen zouden promoties te risicovol vinden. Wel zouden vrouwen het zelfvertrouwen hebben om een eigen bedrijf op te starten.

Overigens kwam vorige maand nog een onderzoek uit van het Londense School of Economics waarin dr Catherine Hakim dat veel vrouwen geen carrière nastreven, maar juist een succesvolle echtgenoot en een happy family. Juist het wettelijk doorvoeren van gelijkheid voor mannen en vrouwen zou volgens haar dramatisch zijn voor het huidige economische klimaat én het glazen plafond alleen maar steviger maken. Vrouwen zouden daarom geen voorrang moeten krijgen, maar echt gelijk behandeld moeten worden.

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit. “Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Beeld: Ruth Geneslaw

Share

Leave a Reply

Photo Gallery