Vrouwen niet behulpzamer dan mannen

Posted by on Sep 29th, 2011 and filed under BALANS, PSYCHOLOGIE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Volgens de stereotypen zijn vrouwen vriendelijker, socialer en behulpzamer dan mannen. Dat blijkt echter niet zo te zijn, zo ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met universiteiten uit Singapore en Washington. Vrouwen en mannen zijn even coöperatief, zo ontdekten de wetenschappers.

Om tot deze conclusies te komen, bekeken de onderzoekers 272 studies onder 31.642 deelnemers in 18 verschillende landen. Al deze studies bevatten experimenten met zogenaamde sociale dilemma’s. Daarin moeten individuen kiezen tussen persoonlijk en collectief belang. Van het persoonlijk belang word je alleen zelf beter, van het collectief belang de groep. De onderzoekers vonden geen verschil tussen hoe vrouwen en mannen omgaan met deze dilemma’s.

'Nee, ik kan je echt niet helpen verhuizen.'


Er bleken wel verschillen te zijn al naar gelang de groepssamenstelling verschilt. Opvallend genoeg bleken mannen onder elkaar coöperatiever te zijn dan vrouwen onder elkaar. Vrouwen daarentegen zijn weer coöperatiever dan mannen wanneer de groep gemengd is.

Dat komt omdat het voor mannen evolutionair belangrijk was in het belang van de groep te handelen. Tijdens de jacht of in de strijd werkt het beter als mannen samenwerken, dan als ze hun eigen hachje proberen te redden. Bij vrouwen lag dat anders: die bevonden zich vaak in groepen rondom één polygame man: dan is het belangrijker om jezelf te laten gelden, dan om samen te werken.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery