Vrouwen verdienen (steeds) beter

Posted by on Dec 5th, 2014 and filed under GELD. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Zweden heeft de naam een land te zijn waar mannen en vrouwen gelijk zijn. Toch blijkt ook daar een hardnekkig verschil te bestaan tussen de salarissen van mannen en vrouwen. Om hier verandering in te brengen zwengelt de vakbond Kommunal een internationale discussie aan in het kader van Vrouwendag op 8 maart.

Campagne Kommunal
In een video is Annelie Nordström, de ‘voorzitter’ van het Zweedse bedrijf Kommunal, te horen waar zij zegt dat de enige manier om hetzelfde salaris te krijgen als mannen is door zich als een man te vermommen.


Als er wordt geklikt op de video komt de kijker uit bij de campagnewebsite waar vrouwen hun foto kunnen plaatsen, deze zal dan worden omgevormd tot een man. Het doel van de campagne is om awareness over de salarisverschillen te creeeren en om discussies te ontlokken

Verdiensten CEO’s
De beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen zijn deels te verklaren uit de beroepen en arbeidsduur die ze kiezen. Maar er is ook een onverklaarbaar verschil. Uit onderzoek van adviesbureau Mercer blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen in Nederlandse topfuncties minder betaald krijgen dan hun mannelijke evenknieën. Gemiddeld verdienen deze vrouwen veertien procent minder, in Duitsland is dat verschil zelfs groter: 22 procent.
Het gemiddelde jaarsalaris voor een functie in het hoger management ligt bij vrouwen op 105.043 euro, mannen verdienen hier 118.571 euro voor. En als de bonussen erbij worden opgeteld, loopt het verschil nog hoger op, naar dus 14 procent. Overigens zijn de salarisverschillen ook in het middenkader groot. Volgens het rapport ligt dat verschil vooral in het parttime werken van de vrouwen. En vrouwen hebben een paar jaar minder werkervaring op hun CV staan, vanwege de komst van kinderen.

Belangrijk salaris
Jonge vrouwen vinden daarbij een goedbetaalde baan belangrijker dan jonge mannen. Deze verandering zat er aan te komen, en nu is hij daar: 66 procent van de vrouwen tussen de 18 en 34 geven aan dat een hoog salaris en een succesvolle carrière één van de belangrijkste dingen – zelfs hét belangrijkste – is in hun leven. Tegen 59 procent van de mannen in die leeftijdsgroep.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery