Vrouwen voortaan het slimste geslacht

Posted by on Jul 19th, 2012 and filed under PSYCHOLOGIE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Toen de IQ-test anderhalve eeuw geleden werd uitgevonden, bevestigde deze bestaande vooroordelen. Vrouwen en mensen met een donkerdere huidskleur maakten de tests slechter dan blanke mannen. De slechtere score van donkere mensen bleek vooral cultureel, de tests waren toegesneden op de belevingswereld van blanken. De slechtere score van vrouwen was minder makkelijk te verklaren. Vrouwen scoorden tot begin deze eeuw gemiddeld steeds 5 punten minder dan mannen.

Maar toen begonnen vrouwen aan een opmars die niet te stuiten is. Dat heeft tot gevolg gehad dat vrouwen nu mannen hebben ingehaald qua intelligentie. Dat staat te lezen in een nog te verschijnen boek van James Flynn, een wereldwijde autoriteit op het gebied van intelligentie en de meetbaarheid daarvan.

Voor het boek bekeek Flynn IQ-testscores van de afgelopen eeuw. Ook testte hij vijfhonderd mannen en vijfhonderd vrouwen uit ontwikkelde landen. Gemiddeld bleken vrouwen een half tot een heel IQ-punt hoger te scoren dan mannen. Alleen in Israël wisten de mannen de vrouwen achter zich te laten. Hoe het komt dan vrouwen slimmer zijn dan mannen, kan Flynn niet goed verklaren, zei hij tegen de Australische zender ABC.

Vrouwen zijn daarmee definitief het zwakke geslacht af. Uit andere onderzoeken blijkt al dat mannen meer aanleg hebben voor psychische afwijkingen en verslaving. Ook hebben ze vaker last van dyslexie, ADHD en depressies dan vrouwen.

Dit artikel is met toestemming van de populair-wetenschappelijke site Faqt.nl overgenomen. Meer lezen over man/vrouwverschillen volgens de wetenschap?

Waarom stotteren mannen vaker dan vrouwen?
Zorgelijke vrouwen hebben ‘overactieve hersens’
‘Kattenvrouwtjes’ plegen vaker zelfmoord
Gespierde mannen seksistischer

Beeld: Fernando Shoiti

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery