Vrouwen zien meer beren op de weg

Posted by on Sep 24th, 2015 and filed under LEIDERSCHAP. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

5726512157_4db829aeed-300x143Tussen mannen en vrouwen gaapt een diepe en consistente kloof als het gaat om levensdoelen, aldus een onderzoeksteam van Harvard Business School. Uitzonderingen daargelaten, hebben vrouwen minder ambitie om te slagen op het professionele vlak.

Wel haalbaar, geen zin
Uit onderzoek naar negen studies onder mannen en vrouwen in hoge posities in het bedrijfsleven, recent afgestudeerden aan top-MBA’s, studenten en werkenden, plus onderzoek onder meer dan 4000 respondenten, blijkt dat vrouwen meer levensdoelen nastreven dan mannen. Ze hechten minder belang aan machtsposities, zien tijdsdruk en andere gevolgen van dergelijke posities als minder wenselijk.
Vrouwen beschouwen hoge functies even haalbaar als mannen dat doen, maar hebben er gewoon minder vaak zin in. Ze zien meer beren op de weg, en hebben daar dikwijls nog gelijk in ook. Alleen helpt een dergelijke kijk op de zaken een topcarrière niet.

Liever volgen dan leiden
Uit een peiling van Margriet onder Nederlandse vrouwen kwam eerder al naar voren dat slechts 1 op 100 vrouwen met een partner bereid is te verhuizen voor haar eigen baan. Krijgt echter hun partner een vergelegen baan aangeboden, dan is het een ander verhaal. Zelfs wanneer er géén kinderen zijn, zijn vrouwennog altijd eerder bereid de carrière van hun partner te volgen dan eigen loopbaankansen te pakken.

Topvrouwen maken het wel
De bevindingen schetsen een algemeen beeld van het professionele ambitieniveau van vrouwen en mannen. Er zijn vrouwen met ambitie, doorzettingsvermogen en intellectuele capaciteiten om de top te halen, en er zijn mannen die de capaciteiten en de wil niet hebben. De kunst is loopbaanbeleid niet te baseren op stereotypen, maar in te richten om iedereen die kan en wil te ondersteunen.

Share

Comments are closed

Photo Gallery