Vrouwen zijn betere ruimtevaarders

Posted by on Oct 22nd, 2014 and filed under (ON)GEHOORD. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Op een bemande missie naar Mars kunnen het beste alleen vrouwen worden gestuurd, zegt een vrouw die voor Nasa een simulatie van een dergelijke tocht maakte. Kate Greene maakte deel uit van een groep mensen die op Hawaiï net deed alsof ze echt naar Mars vlogen. Daarbij viel het op dat de mannen veel meer voedsel nodig hadden dan de vrouwen, zo schrijft Greene op de site Slate.com.

De man met de snelste stofwisseling had per dag 3450 calorieën nodig, de meest energiezuinige vrouw kon toe met 1475 calorieën. Beide deden dagelijks veel sportoefeningen. Door vooral dat soort vrouwen met een lage stofwisseling naar Mars te sturen, hoeft er veel minder voedsel mee. Vrouwen zijn bovendien lichter, wat ook scheelt in brandstof.

Uit onderzoek van Nasa uit de jaren vijftig en zestig blijkt al dat vrouwen beter geschikt zijn voor ruimtereizen dan mannen. Ze hebben sterkere harten en kunnen beter tegen langdurige blootstelling aan straling. Ook zijn ze beter bestand tegen eenzaamheid en een gebrek aan licht. Toch duurde het decennia voor de eerste vrouw de ruimte in ging bij Nasa.

Green denkt dat het raar zal zijn om alleen vrouwen naar Mars te sturen, ‘omdat ze maar de helft van de mensheid vertegenwoordigen’. Toch is het geen gek idee, omdat de logistiek van een trip naar de rode planeet er veel eenvoudiger door wordt.

Dit bericht is met toestemming overgenomen van populair-wetenschappelijk persbureau FAQT.

Share

Comments are closed

Photo Gallery