Vrouwen zijn goedkoper op Ebay

Posted by on Feb 24th, 2016 and filed under (ON)GEHOORD, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Een vrouw die iets wil verkopen via een online veiling als Marktplaats of Ebay doet er goed aan voor de gelegenheid een mannennaam aan te nemen. Zodra kopers namelijk doorhebben dat de verkopende partij een vrouw is, zijn ze minder geneigd om te bieden en gaat het object voor een lagere prijs weg.

7658159678_0041ab3d5e_zNa een analyse van een miljoen transacties op Ebay zijn onderzoekers van de univeriteit van Tel Aviv tot de conclusie gekomen dat vrouwen gemiddeld 20 procent minder overhouden aan een transactie op veilingsites. Dat geldt voor alle categorieën en alle kopers, dus ook vrouwen onder elkaar.

Hardnekkig vooroordeel
Het past in een patroon waarin vrouwen minder serieus worden genomen. Vrouwelijke programmeurs maken minder fouten, toch wordt hun werk als gemiddeld slechter beoordeeld. Ook zouden vrouwen minder goed zijn in wiskunde en over onvoldoende doorzettingsvermogen beschikken. Dat is niet waar, maar wetenschappers ontdekten dat deze percepties breed worden gedragen. Ook door vrouwen zelf. Daardoor verdienen vrouwen minder, onderhandelen ze vaak slechter en komen ze minder snel in aanmerking voor promotie. Het zijn hardnekkige vooroordelen die dus zelfs op Marktplaats tot uiting komen in lagere verkoopprijzen voor vrouwen.

Minder waardevol
Om zeker te zijn van hun waarneming, boden de onderzoekers via Ebay een waardebon van Amazon te koop aan van 100 dollar. Ze deden dat onder de namen Brad en Alison. Alison kreeg voor de bon 83,34 dollar, Brad ontving gemiddeld 87,42 dollar. Dat bevestigt volgens de onderzoekers dat waren die door vrouwen worden verkocht als minder waardevol worden gezien, als is de waarde overduidelijk, namelijk 100 dollar. Het onderzoek is opgenomen in Science Advances.

Dit bericht is met toestemming overgenomen van FAQT.nl.

Share

Comments are closed

Photo Gallery