Wat poker je leert over je werk

Posted by on Nov 15th, 2013 and filed under CARRIÈRE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Diverse onderzoeken hebben reeds aangetoond dat er een verband bestaat tussen gokken en macht. De benodigde vaardigheden voor het uitoefenen van een leidinggevende functie bijvoorbeeld komen in grote mate overeen met de skills die in een spel als poker nodig zijn.
Wat voor de één niet meer dan aangenaam tijdverdrijf is, kan voor de ander veel meer betekenis hebben. Van een spel als poker kun je namelijk veel vaardigheden toepassen in je professionele carrière. Wie een potje online poker bijvoorbeeld in een bredere context kan plaatsen, zal de opgedane ervaringen al gauw als “levenslessen” interpreteren.

Kom beslagen ten ijs
Om goed mee te kunnen komen in een spel als poker is het belangrijk om een goede basis voor het spel te leggen. Wees bekend met de spelregels, veel gebruikte strategieën en oefen vaardigheden als multitasken, vooruitdenken, overtuigen, consequenties overwegen en snel beslissen. Al deze vaardigheden vormen ook de bouwstenen voor een succesvolle leidinggevende functie waarin je als (hoofd)verantwoordelijke voor een product, dienst en/of afdeling ook de nodige belangrijke beslissen moet nemen of nieuwe klanten moet binnenhalen. Niet altijd zonder gevolgen, waarbij een vooruitziende blik en een strategische benadering absolute vereisten zijn.

Geduld
Je kent het vast: die geweldige presentatie over de toekomstvisie van het bedrijf zorgt juist voor ergernis en stuit op veel weerstand bij het personeel. Uitgerekend met de persoon die je nodig hebt om je nieuwe product in de markt te zetten, kunt je niet goed door één deur. Hoe krijg je toch gedaan wat je wilt?
Soms is dit niet mogelijk, een andere strategie of het bijstellen van de doelen kan dan een goed alternatief zijn. Ook het leren omgaan met tegenslagen en overmacht zijn facetten die in een werksetting niet zelden voorkomen. Een krachtige en slagvaste leidinggevende zal op een adequate manier met deze zaken om kunnen springen.
Poker kan je veel leren, bewust en onbewust, over het omgaan met onvoorspelbaarheid en frustraties. Het gedrag, je gevoelens en je houding in een dergelijke spelsetting zijn niet anders dan in een werksituatie. Door hier in een spelsetting mee te oefenen, kunnen er vaardigheden ontstaan die je als leidinggevende goed van pas zullen komen.

Risico’s nemen
Elke wijziging in spelstrategie, iedere beslissing en alle invloeden van buitenaf brengen risico’s met zich mee. Eén van de meest gemaakte fouten door leidinggevenden is misschien wel de constante gedachte dat alles gestuurd moet worden én dat alles goed moet lopen om succesvol te kunnen zijn. Echter, niet alles is stuurbaar, durf de situatie ook uit handen te geven en laat je meevoeren door het proces. Daarnaast kan een weg vol hobbels en obstakels naar een prachtige bestemming leiden. Hoe meer je oefent met een spel als poker, des te meer zul je deze vaardigheden leren beheersen. Ik zeg: win win!

Beeld: Images_of_Money

Share

Leave a Reply

Photo Gallery