Weinig slaapt lijkt vooral bravoure

Posted by on Jul 1st, 2011 and filed under BALANS, GEZONDHEID, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Crisis, foute declaraties, bonussen en het gewone dagelijkse werk houden topbestuurders wakker. En ze lijken er vaak nog trots ook op. Tot betere besluiten leidt slaapgebrek zelden.

Vier uur slaap en niet meer. Hans Breukhoven, de oprichter van Free Record Shop, vindt slapen zonde van zijn tijd. Wim Dik, voormalig bestuursvoorzitter van KPN, noemt het handig om weinig slaap nodig te hebben. ‘Er wordt gezegd dat topmannen weinig slapen omdat ze hard werken. Het is andersom. Je kunt topman worden omdat je met weinig slaap toekunt.’

‘Macho statements’, vindt Kees van Lede, president-commissaris van ondermeer Heineken en voormalig topman van Akzo. ‘Een extreem kleine slaapbehoefte is geen vereiste om carrière te maken in de top van het bedrijfsleven.’ Met pochende collega’s heeft hij kennelijk weinig op. ‘Je moet wel tegen een stootje kunnen’, stelt Van Lede droogjes vast. Zelf slaapt hij met genoegen zes à zeven uur per nacht.

Zonde van de tijd

Toch houdt slaapbehoefte wel degelijk enig verband met carrièreverloop, ontdekte slaaponderzoeker Chris Idzikowski, directeur van het Edinburgh Sleep Center, tijdens een studie onder zakelijke passagiers van British Airways.

Topmanagers slapen in de lucht bijvoorbeeld beter dan hun financiële manager en andere hoge managers. Ze kunnen goed omgaan weinig met slaap en jetlag, en blijken op de grond sowieso al betere slapers te zijn. Kenmerken die kennelijk een topcarrière bespoedigen, aldus Idzikowski.

Maar dat maakt doorbuffelen tot in de kleine uurtjes nog niet aan te bevelen. Bij slaapgebrek holt namelijk ons vermogen om goede en zelfs morele beslissingen te nemen achteruit, ook bij mensen die zeggen weinig slaap nodig te hebben.

Slaapprofessor Charles Czeisler noemde slaaptekort in Harvard Business Review een performance killer. Wie 24 uur wakker is, stelde hij, of een week lang slechts vijf uur per nacht heeft geslapen, is net zo capabel als iemand met een flinke slok op.

Vroege dood

Volgens promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen gaan mensen bij mentale vermoeidheid minder hoge eisen stellen aan hun prestaties. Dat geeft te denken bij de nachtelijke beslissingen van bankiers, (centrale) bankiers en ministers. En de slapenloze 72 uur die de gevallen bestuurders van Ahold indertijd nodig hadden om hun zaak te redden.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben aangetoond dat mensen die gemiddeld minder dan zes uur slapen per nacht meer stresshormoon produceren dan mensen die minimaal negen uur slaap nodig hebben. Op langere termijn eist dat zijn tol. Mannen die zes uur of minder slapen hebben twee keer zoveel kans om vroegtijdig te overlijden als mannen die zeven tot acht uur halen.

Power nap

Overigens moeten langslapers het stoere opbieden met slaapgebrek maar met een korrel zout nemen. Tijdens een experiment met bewegingsdetectoren aan de Universiteit van Californië vielen bijna alle mensen die beweerden heel weinig te slapen door de mand. In een andere test kwamen onderzoekers er achter dat mensen die zeggen ‘s nachts weinig te slapen hun schade overdag en in het weekend inhalen met hazenslaapjes en dagdromen.

In de Verenigde Staten spelen handige ‘slaapexperts’ hier inmiddels op in met cursussen uitrusten en zelfs bijslapen op het werk, achter je pc, zonder improductief te lijken. Anderen betalen ‘s middags grif voor een power nap in een slaapsalon.

Beeld: BriceFR, Flickr

 

Follow CEO_ME on Twitter

Share

Leave a Reply

Photo Gallery