Wie zaait twijfel bij wie?

Posted by on Nov 1st, 2013 and filed under OPINIE, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

“Hee, spring eens even op en neer? Dan begint mijn dag tenminste goed. Die opmerking kreeg ik naar mijn hoofd toen ik op een ochtend in een spaghettibandjesshirt in het lab stond. Ik reageerde er niet op, maar ik weet niet meer of dat kwam omdat ik nog geen koffie achter de kiezen had, of omdat ik er inmiddels aan gewend was.”

Dit schrijft Barbara Vreede in haar column op SiencePalooza.nl. Ze stelt dat dit soort opmerkingen twijfel zaait bij vrouwelijke wetenschappers. “Die twijfel is het probleem. De vraag in je achterhoofd, waardoor je niet meer zeker kunt zijn dat de aandacht die jouw werk krijgt ook daadwerkelijk erkenning is voor je prestaties. Die twijfel is dodelijk, en werkt verlammend.” En: “Minder twijfel betekent meer vooruitstreven, en meer succes; kortom, meer vrouwen op hoge niveaus.”

Ze zet vraagtekens bij speciale beurzen voor alleen vrouwen in de wetenschap. Omdat ze bijdragen “aan het beeld dat vrouwen een ‘extra hulpmiddel’ nodig hebben om een toppositie te bereiken. Aan de twijfel die daarmee gepaard gaat.”

Vreede zegt terecht dat ze wetenschapper is, en geen vrouw-in-de-wetenschap. “En zo zou ik mijn carrière op moeten kunnen zetten. Ergens komen dankzij het feit dat ik een vrouw ben, zou net zo afgekeurd moeten worden als mijn hoofd stoten tegen een glazen plafond.”

“Als samenleving moeten we harder werken om mensen op hun capaciteiten te beoordelen, niet op hun geslachtsorganen. We zijn er nog lang niet”, ook weer helemaal terecht. Hoe dat rijmt met het benadrukken van je secundaire geslachtsorganen in een hemdje met spaghettibandjes in een zakelijke omgeving, is kennelijk een vraag voor een volgende column.
Hoe denken jullie hierover? Is het een kwestie van kip en ei, naïeve verbale en naïeve non-verbale communicatie over en weer? Of is het onderdeel van een complot?

Beeld: Flickr

Share

Leave a Reply

Photo Gallery