Zakelijk succes vrouw verkrampt mannen

Posted by on Nov 24th, 2013 and filed under CARRIÈRE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Stel, het gaat lekker op het werk. Je maakt zelfs een prachtige promotie. Leuk toch? Niet voor iedereen. Mannelijke partners blijken vooral afgunst te voelen, al is dat stiekem…
Voor een studie in het vakblad Journal of Personality and Social Psychology werd aan koppels gevraagd onafhankelijk van elkaar te vertellen over de successen en mislukkingen van hun partners. Mannen vertelden uitgebreid over hun vrouwen en vice versa. Daarna moesten de proefpersonen bij een lijst positieve en negatieve woorden aangeven of die op hen van toepassing waren.
Mannen die net hadden verteld over succes van hun vrouw – privé of professioneel – vonden veel meer negatieve woorden op zichzelf van toepassing dan mannen die over een mislukking van hun echtgenote hadden verhaald. Ze gaven hun relatie ook beduidend minder kans op de lange termijn en bleken minder bevredigd te zijn door hun samen zijn.
Bij vrouwen maakte het niet uit hoe ze over hun man spraken, ze zagen zichzelf niet anders door de successen of mislukkingen van hun man.
Volgens de onderzoekers kunnen mannen het succes van hun vrouw maar moeilijk los zien van zichzelf. Als een vrouw het goed doet, steken ze er zelf maar bleekjes bij af. Ze voelen zich juist beter als vrouwen het bijvoorbeeld op hun werk niet goed doen en dus ten opzicht van de man in een lagere positie komen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Faqt, online populair-wetenschappelijk magazine.

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery