Jonge vrouwen hebben hoger uurloon dan mannen

Posted by on Jun 17th, 2014 and filed under CARRIÈRE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Sommige dingen vragen gewoon wat tijd. Neem het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen. Natuurlijk is het niet eerlijk dat vrouwen nog altijd gemiddeld minder verdienen dan mannen. Dat heeft met persoonlijke keuzen te maken in de eerste plaats, maar zeker ook met ingesleten gedachten over werkende vrouwen en wat ze waard zijn.

Beetje bij beetje lopen vrouwen hun maatschappelijke achterstand op allerlei vlakken in. Terecht, en het gaat natuurlijk veel te langzaam. Maar vrouwen komen van ver, laten we dat niet vergeten. Zo komt het dat vrouwen van de babyboomgeneratie veel minder verdienen dan mannen. Hun moeders verdienden nòg minder. Maar hun dochters doen het juist weer heel erg goed. Sterker, tegen de dertig verdienen vrouwen inmiddels gemiddeld meer dan mannen, blijkt uit nieuwe gegevens van het CBS.

Het persbericht meldt: “Het verschil in bruto-uurloon tussen mannen en vrouwen bedroeg in 2012 bijna 18 procent. Dit betekent dat voor elke euro die mannen verdienden vrouwen gemiddeld 0,82 eurocent kregen. Vrouwen van 25 tot 30 jaar kregen per uur juist iets meer dan mannen, maar vooral boven 40 jaar verdienden ze gemiddeld aanzienlijk minder.
Het loonverschil is berekend door het gemiddelde bruto-uurloon van alle vrouwen samen te vergelijken met het gemiddelde bruto-uurloon van alle mannen. Vrouwen zijn bezig aan een langzame maar aanhoudende inhaalslag. Het verschil in bruto-uurloon is afgenomen van 20 procent in 2008 tot bijna 18 procent in 2012.”

Tussen branches zijn grote verschillen. “In de bedrijfstak financiële dienstverlening was het verschil in bruto-uurloon het grootst. Het bedroeg in 2012 bijna 30 procent. In de bouwnijverheid was het verschil het kleinst met bijna 15 procent. Het verschil heeft onder meer te maken met de variatie in uurlonen binnen een bedrijfstak. Binnen de financiële dienstverlening lopen de uurlonen meer uiteen. Mannen zijn sterk vertegenwoordigd in hogere functies, terwijl vrouwen vaker in functies werken die lager ingeschaald zijn”, aldus het CBS.

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery