Agnes Jongerius treedt 23 juni af bij FNV

Posted by on Jun 11th, 2012 and filed under RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Het is zover, topvrouw Agnes Jongerius zal nu echt aftreden op 23 juni aanstaande, tijdens het oprichtingscongres van De Nieuwe Vakbeweging waarin het FNV opgaat. Jongerius begon 25 jaar geleden bij de FNV Vervoersbond. In 2005 werd ze de opvolger van Lodewijk de Waal. Ze was de eerste vrouwelijke voorzitter van deze vereniging.

Jongerius was een tijd lang de machtigste vrouw van Nederland volgens de Volkskrant, dit jaar verslagen door Kajsa Ollongren -secretaris-generaal van Algemene Zaken de hoogste ambtenaar van het land en rechterhand van demissionair premier Rutte.

Behalve Jongerius, treedt ook vice-voorzitter Peter Gortzak af. De laatste was de onderhandelaar binnen de FNV over het pensioenakkoord met werkgevers en het kabinet. Door dit akkoord ontstond een groot conflict binnen de vakcentrale. De voorzitter stemde met een meerderheid van de FNV in over het verhogen van de AOW-leeftijd, maar de grootste FNV-bonden  Bondgenoten en Abvakabo waren tegen. Er werd besloten om een nieuwe vakbeweging op te richten – Jongerius zou dan haar functie neerleggen.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery