Alle ogen nu op 1e vrouwelijke premier

Posted by on Jul 5th, 2011 and filed under POLITIEK, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Is Khun Yingluck Shinawatra (44)  nu wel een zege voor de carrièrekansen van Thaise vrouwen of niet? Volgens de directeur van het Gender and Development Research Institute van Thailand, Sutada Mekrungruengkul, niet. ‘Ze wordt door haar verbannen broer Thaksin zijn kloon genoemd.” Er is geen twijfel dat ze is gekozen vanwege haar broer.

Khun Yingluck Shinawatra tijdens een van haar laatste verkiezingsrally's, in de regen.

Tot nu toe heeft de zakenvrouw/politica de lijn van haar broer gevolgd. Of ze dat nu ook blijft doen, ligt voor de hand, maar is niet zeker. Meer Aziatische vrouwen kregen de afgelopen jaren de macht, omdat ze vrouw van… of dochter van.. waren. Benazir Bhutto in Pakistan bijvoorbeeld. Zij was de dochter van Ali Bhutto, voormalig en in 1979 terechtgestelde premier. Zij werd in 1988 voor het eerst premier. In 2008 kwam ze om het leven bij een aanslag.

Corazon Aquino (Filipijnen) was weduwe van een vermoordde senator. Sheikh Hasina Wazed (huidige premier van Bangladesh) is dochter van de eerste president van het land en weduwe van een belangrijke atoomgeleerde. Ook al danken ze hun verkiezing aan de bekendheid van hun vaders en mannen, eenmaal op het pluche geven ze toch vooral zelf vorm aan hun machtsbasis.

Op deze lijst van vrouwelijke presidenten en premiers blijkt dat Europa er bekaaid af komt.

Beeld: Ratchaprasong 2, Flickr

Follow CEO_ME on Twitter

Share

Leave a Reply

Photo Gallery