Bestuurders vaker aansprakelijk

Posted by on May 13th, 2015 and filed under ONDERNEMEN. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

AIG claims advVan bestuurders, commissarissen en toezichthouders mag worden verwacht dat ze hun werk goed en integer uitvoeren, in ieder geval volgens de regels van het spel. Gebeurt dat niet dan kunnen ze daarvoor ter verantwoording worden geroepen. Door aandeelhouders, eigen medewerkers, toezichthouders van de overheid en het grote publiek. Daarvan zijn genoeg voorbeelden in de kranten te lezen.

Reputatieschade
Falende of frauderende bestuurders en commissarissen kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de schade die ze hun bedrijf en betrokkenen toebrengen. De economische teruggang en financiële crisis van de afgelopen jaren hebben meer claims dan ooit opgeleverd. De aanscherping van regels door overheden en toezichthouders compliceren de bedrijfsvoering en leveren extra risico op voor bestuurders en commissarissen. Worden ze aansprakelijk gesteld voor fouten en schade – al dan niet terecht – dan kan zo’n zaak zich jaren voortslepen, met alle reputatieschade en advocatenkosten van dien.

Verzekering
Onlangs nog werd een tuchtzaak tegen een voormalige bestuursvoorzitter van een groot accountantskantoor afgesloten, tien jaar na aanvang van de hele kwestie. Hij ging alsnog vrijuit.
Bestuurders en commissarissen kunnen zich beschermen tegen hoge kosten door een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Vaak betalen hun organisaties de premies voor dergelijke verzekeringen. Ook staan specialisten van de verzekeraar de klant met goede raad bij.

Beeld: AIG

Share

Comments are closed

Photo Gallery