Brussel wil meer onderneemsters

Posted by on Nov 15th, 2011 and filed under ONDERNEMEN. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

De Europese Commissie heeft het initiatief genomen om een Europees netwerk van vrouwelijke ondernemers op te zetten die beginnende onderneemsters begeleiden en van advies dienen als mentor. Dit European Network of Mentors for Women Entrepreneurs zou komen te bestaan uit 170 ervaren onderneemsters. 17 landen – waaronder Nederland – worden betrokken.

Tot nu toe is een derde van de Europese ondernemers vrouw en dat vindt de Commissie een te laag percentage. Met de goede raad van onderneemsters met twee à vier jaar ervaring moet dit verbeteren. Aan de tijdsinvestering en de inzet van mentors worden eisen gesteld. Zo mogen ze niet deelnemen in de onderneming van hun protegée. En gaat het om een periode van een tot twee jaar, zonder compensatie.

Wat er voor de mentor tegenover staat, maakt het persbericht van de Commissie niet duidelijk. In de praktijk levert mentorschap vooral inspiratie op.

Onduidelijk is ook de eigen rol en noodzaak van de Commissie in het initiatief. In Nederland bijvoorbeeld bestaan al verschillende mentorinitiatieven vanuit het bedrijfsleven, netwerken en belangenorganisaties voor ondernemers. Not for profit, zoals Dordrecht, Papendrecht en zo meer gemeenten en lokale kamers van koophandel. En commerciële initiatieven als Match & Mentor bijvoorbeeld. Sommige van de intiatieven worden al vanuit Europa gesubsidieerd.

Beeld: Rodion Kovenkin

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery