Computer ontmaskert narcistische leider

Posted by on Jan 21st, 2014 and filed under CARRIÈRE, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Uit onderzoek weten we dat in de top van het bedrijfsleven nogal wat mensen met persoonlijkheidsstoornissen werken. Vooral narcisten komen in de directiekamer bovendrijven. Door hun mentale afwijking zijn ze zeer zelfverzekerd (ook als daar geen reden toe is) en dat is aantrekkelijk. Eindelijk iemand die visie uitstraalt, zo denken beleggers vaak.

Bij welke bedrijven zitten dergelijke lieden in de top? Die vraag kan binnenkort makkelijker beantwoord worden. Aan Binghamton University (VS) is een computerprogramma ontwikkeld dat op basis van interviews en toespraken van directeuren kan vertellen of ze een geestelijke afwijking hebben of niet.

Het programma luistert naar sleutelwoorden in de tekst van de CEO als ‘ik’, ‘mij’, ‘mezelf’ en ‘mijn’ en zoekt dan naar woorden die daarna worden uitgesproken die wijzen op bijvoorbeeld narcisme. Dergelijke woorden drukken kracht of overdrijving uit. Ook vlooit het programma teksten door op zoek naar agressieve woorden als ‘vechten’ en ‘verslaan’, die kunnen wijzen op een psychopaat.

De onderzoekers hebben de directeuren van de honderd grootste bedrijven in de Verenigde Staten geanalyseerd. Het resultaat zullen ze bekend maken op een grote conferentie in mei van dit jaar.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery