Doe de coach de deur uit

Posted by on Jan 13th, 2015 and filed under LEIDERSCHAP. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Levenslang gecoacht worden? Doe de coaches en consultants de liever deur uit, stelt Angelique Bonnema in haar column.

Elke tegenslag of afwijzing die je onderweg tegenkomt, kun je een verlies noemen en tegelijkertijd beschouwen als een nieuw begin. De kracht van transitie is dat je het verlies aanvaardt en verantwoordelijkheid neemt om opnieuw richting te geven aan je toekomst. Als je de essentie van transitie door hebt en je kunt je eigen processen regisseren. Dan kun je je steeds van binnenuit blijven ontwikkelen.

Foto: Angelique Bonnema

Foto: Angelique Bonnema

Als assessmentpsycholoog zie ik vaak bij vrouwen in verantwoordelijke functies een patroon. Zij voelen zich (onbewust) niet volledig bekwaam en gaan rationeel overcompenseren, wat zich uit in een strak-beheersmatige aanpak en/of een overdreven mensgerichte, charismatische benadering. Het gevolg hiervan is dat het steeds harder werken wordt, en dat reserves worden aangesproken.

Gevoel uitgeschakeld
Neem Anna, een carrièrevrouw van 38 in een leidinggevende positie. Soms gebruikt ze de macht van haar positie om zaken af te dwingen en op andere momenten probeerde ze mensen weer aan zich te binden met toegeeflijkheid. Ze voelde zich gedwongen steeds meer taken van medewerkers over te nemen om aan haar hoge kwaliteitsstandaard te voldoen en moest haar toevlucht nemen tot externe inhuur.
Haar coach stuurde haar bij, maar op een gegeven moment was haar energie gewoonweg op en voelde ze zich volledig uitgeput en uitgehold. Toen zij bij ons in de training kwam, wist ze op persoonlijk vlak niet meer wie ze was, waarom ze dit werk deed, of wat ze er mee wilde bereiken. Ze had haar gevoel uitgeschakeld, en kon daarom ook niet meer goed op haar intuïtie vertrouwen, terwijl deze haar juist had ondersteund om in haar loopbaan te komen waar ze nu was.

Onafhankelijk leider
Tijdens een korte intensieve training ontdekte Anna dat er achter het masker van leiderschap, zoals zij dacht dat het zou moeten zijn, wel degelijk een echte leider schuilging. Eerst ging zij terug naar de fase waar het proces was gestokt en om van daaruit haar leiderschap opnieuw vorm te geven. Het luchtte op om haar zwakkere kant te mogen tonen en met haar duidelijke koers en eerlijke aanpak verkreeg zij gaandeweg meer respect en vertrouwen. Verder gaf het haar rust dat zij bij tegenslag weer haar eigen proces zou kunnen regisseren. Zo voelde ze zich pas werkelijk een onafhankelijk leider en durfde ze veel meer van het geijkte pad af te wijken.

Wil om te veranderen
Om te leren eigen transities te sturen, zijn drie factoren belangrijk: de wil om te veranderen, de bereidheid om eerlijk naar je eigen transitieproces te kijken en de bereidheid om in actie te komen zonder oordeel of verwachting. Bijna iedereen kan de basis in een dag leren en het geeft je levenslang plezier en profijt, zowel privé als professioneel. Levenslang gecoacht worden? Doe de coaches en consultants de deur uit.

Share

Comments are closed

Photo Gallery