Dorret Boomsma ontvangt prijs KNAW vrouwelijke wetenschappers

Posted by on Nov 9th, 2011 and filed under FOTO, TOPVROUW. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Dorret Boomsma ontvangt prijs KNAW vrouwelijke wetenschappers

Dorret Boomsma, hoogleraar biologische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam krijgt op donderdag 17 november de KNAW Merianprijs, de grootste Nederlandse prijs voor vrouwen in de wetenschap.

Boomsma richtte in 1987 het Nederlandse Tweelingenregister op, met inmiddels gegevens van ongeveer 50.000 tweelingen. Het tweelingenonderzoek levert een niet aflatende stroom aan nieuwe inzichten op. Onder meer ADHD is erfelijk bepaald, maar ook de kans op dik worden en diabetes blijken genetisch bepaald.

Een van de laatste inzichten is dat ADHD direct verband houdt met een laag geboortegewicht. Boomsma’s onderzoek zal het wellicht in de toekomst mogelijk maken om genetische risicoprofielen op te stellen, en tot betere preventie en behandelingen te komen.

In 2009 stelde de KNAW, daarin gesteund door SNS REAAL Fonds, de KNAW Merianprijs in om de zichtbaarheid van vrouwelijke wetenschappers te bevorderen en de deelname van vrouwen in de Nederlandse wetenschap te stimuleren. De prijs bestaat uit 50.000 euro en een sieraad, en wordt elke twee jaar toegekend aan een vrouwelijke wetenschapper in Nederland die excellent onderzoek verricht.

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.
“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery