Eerlijk fouten toegeven: start-up of fuck up?

Posted by on Jul 19th, 2017 and filed under LEIDERSCHAP. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Jonge ondernemers komen makkelijker voor eigen falen uit dan de oudere garde, vooral tijdens zogeheten Fuck Up-bijeenkomsten. En dat is goed nieuws voor innovatie én de samenleving, zo stellen de Britse schrijver Matthew Syed en Kira van den Ende van Anti Heroes. Nu moeten alleen CEO’s nog om.

Het begint zo mooi. Een voormalige Vlaamse bankier vertelt over haar initiatief een boerderij in Botswana te beginnen. Ze heeft grootse plannen om lokale mensen uit de armoede te trekken. Maar er komt niets van terecht: haar Europese zakelijke kennis blijkt weinig bruikbaar op het platteland van Afrika.
Het publiek in de Brusselse Beursschouwburg knikt begripvol bij het horen van haar verhaal en moedigt de ondernemer aan verder uit te wijden over haar mislukking. De bijeenkomst heet immers niet voor niets Fuck Up Night.
2509528034_af53698089

Manifest
Een hard doel wil Kira van den Ende, mede-initiatiefnemer van Fuck Up Night, niet aan de bijeenkomst verbinden. Het gaat vooral om stoom afblazen over dingen die misgaan, zo vertelt ze. Welke lering de ondernemers en jonge professionals in de zaal uit elkaars fouten trekken, is aan henzelf.

Met die gedachte ging het inmiddels wereldwijde fenomeen ook een paar jaar geleden van start in Mexico: een stel bevriende ondernemers die hun ‘fuck ups’ met elkaar delen en van die lessen betere entrepreneurs hopen te worden.
Van den Ende is medeoprichter van Anti Heroes, de organisatie achter de maandelijkse Fuck Up Nights in Brussel, en auteur van het gelijknamige ‘Manifesto’ dat in maart verschijnt. Een definitieve titel is er nog niet. ‘De zoektocht naar de titel zelf was een fuck up’, lacht ze.

Falend vermogen
Van den Ende heeft geen probleem om uit te komen voor mislukking. Op de site gaat Anti Heroes zelf ook met billen bloot, met analyses over waarom enkele zakelijke plannen niet van de grond kwamen en het eigen verdienmodel enige bijschaving behoefde. Behalve de open inschrijving-avonden verzorgt het bedrijfje ook particuliere Fuck Up-sessies voor individuele CEO’s en organisaties, en doet het onderzoek naar falen en lerend vermogen.
‘We zijn nog een niche, maar wel een die flink groeit’, zegt Van den Ende. Dat het in Nederland vooralsnog bij maar één Fuck Up Night is gebleven, verbaast haar overigens. ‘Je zou denken dat het juist zou aanslaan bij Nederlanders, met hun openheid en assertiviteit.’
werkstress - kopie

Faalrapportage
Ondertussen zet de trend zich wereldwijd door, met onder meer groot opgezette ‘Failcons’, eendaagse internationale conferenties met enkele honderden deelnemers. Hier en daar durven de eerste organisaties, waaronder McGill University in het Canadese Montreal, het aan om naast het jaarverslag een zogenoemd Failure Report te publiceren. Pionier op dit vlak is de ngo Engineers Without Borders die al in 2008 zijn eerste faalrapportage publiceerde.

‘Talent is niet alles en foutloze innovatie is een illusie. Reality shows verspreiden ten onrechte het idee van instant succes’

Dat is allemaal goed nieuws voor innovatie en de gehele samenleving, zo vindt de Brit Matthew Syed, auteur van het net verschenen boek Black box denken. Maak van je fouten een succes. Hij onderzocht in allerlei sectoren de waarde van experimenteren en mislukking.

‘We moeten af van het idee dat falen een karakterfout is en altijd een schande. Vroeger dacht men dat alleen genieën met zeer grote intelligentie in staat zijn om technologisch vooruitgang te boeken. Maar dat is een misvatting. Succesvolle innovatie vraagt een combinatie van competenties, waarvan doorzettingsvermogen, een optimistische inslag en de bereidheid te leren van fouten de belangrijkste zijn. Talent is niet alles en foutloze innovatie is een illusie. Dat is ook de zwakte van reality shows: ze verspreiden het idee van instant succes onder jongeren.’

Sociaal taboe
Syed, een voormalig toptafeltennisser, is onder meer sportcolumnist voor The Times en internationaal een veelgevraagd spreker over falen en slagen. Fouten erkennen en er van leren is volgens hem een van de grootste uitdagingen voor ons ego en nog altijd een dwingend sociaal taboe.

‘In theorie weten we heel goed dat je van fouten het meeste leert. Maar in de praktijk blijkt de daad bij woord voegen dikwijls moeilijk. Een beurshandelaar verkoopt liever winstgevende aandelen dan verliesgevende aandelen om maar niet zijn ongelijk toe te geven.’
Zijn blijmoedige initiatieven als Fuck-Up Nights de oplossing? Hoe dun is eigenlijk de grens tussen fouten erkennen en ervan leren enerzijds, en het bagatellisering van incompetentie en overmoed anderzijds? Het verschil zit hem in volharding, zo weten beide faal-experts. […]

Het volledige artikel is te lezen op de site van Het Financieele Dagblad. Bovenstaand fragment is met toestemming van de auteur hier overgenomen.

Share

Comments are closed

Photo Gallery