Eerste Chinese vrouwelijke ruimtereizigers

Posted by on Oct 31st, 2011 and filed under TOPVROUW. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Helen Sharman, de eerste vrouwelijke Europeaan in de ruimte.

China stuurt volgend jaar voor het eerst vrouwelijke astronauten de ruimte in. De eerste bemande ruimtereis van de Chinezen was in 2003, met alleen heren. De selectie van astronauten vindt nu plaats.

De namen van de vrouwelijke kandidaten zijn niet bekend gemaakt, wel dat ze rond de dertig jaar zijn, getrouwd en ervaren piloten zijn van vrachtvliegtuigen.

De Russen stuurden in 1960 de eerste man in de ruimte, twee jaar later volgde een Russische vrouw en had zij de wereldprimeur voor haar sekse. Pas in 1982 werd de tweede (weer Russische) vrouw gelanceerd. De eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte volgde het jaar daarna.

De eerste mannelijke Europeaanse ruimtevaarder was een Tjechische man, in . Pas in 1991 vertrok een vrouwelijke astronaut – of beter:  cosmonaut, want ze vloog met de Russen mee – uit Groot-Brittannië naar de ruimte.

Tot  nu toe zijn drie Nederlandse mannen in de ruimte geweest, geen vrouw.

Beeld: Esa

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit. “Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery