Hoogmoed speelt leidinggevende parten

Posted by on Jun 6th, 2012 and filed under LEIDERSCHAP, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leidinggevenden lijden aan zelfoverschatting. Dit geldt voor zowel de top als lagere echelons. Het leidt tot verstoorde werkrelaties en conflicten op de werkvloer, blijkt uit promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Pochers vinden we ook gewoon niet aardig.

Zelfoverschatting is ook een uiting van ambitie - of je die ook waarmaakt, is een ander verhaal.

Zelfoverschatting in het middenmanagement wordt deels veroorzaakt door de druk die leidinggevenden van onder- en bovenaf voelen. Maar het heeft ook met ambitie te maken. Onderzoeker Niels van der Kam noemt dat gezonde ambitie, hoewel het tot ongezonde situaties leidt voor anderen op de werkvloer. ‘Dat we denken dat we meer kunnen is een activerend mechanisme. Dat geeft ons een prikkel om ergens aan te beginnen.’

Leidinggevenden krijgen vaak kritiek van hun medewerkers, en meestal ook wel terecht. ‘Een deel van de managers overschat zichzelf. Zij blazen hoog van de toren. Aanvankelijk kan dat nog indruk maken, maar al snel merken de ondergeschikten dat hij of zij de verwachtingen niet kan waarmaken en vinden ze hun chef een pocher.’

Verschil met bedrijfsleven
Promovendus Van der Kam deed onderzoek bij een onderwijsinstelling en een GGz-instelling. Volgens het persbericht heeft hij geen aanleiding te veronderstellen dat de situatie in het bedrijfsleven anders is. Maar dat is de vraag.

Zoals bekend – en uit arbeidsmarktonderzoeken blijkt – trekt de non-profitsector een ander soort medewerker aan dan de private sector: zekerheidszoekers, soms met idealen beladen, soms niet. Er gelden ook andere functie-eisen, vooral in de ‘softe’ sfeer. Bovendien kan een medewerker, en zeker een leidinggevende in het bedrijfsleven er op rekenen dat hij of zij op concrete prestaties wordt afgerekend. Dat vraagt en trekt een ander type mens.

Van der Kam toetste of een te positief beeld over eigen leiderschapsgedrag de werkrelaties met medewerkers en vervolgens eigen prestaties beïnvloedt. Wat bleek? ‘Zelfoverschatting verstoort werkrelaties. Vooral medewerkers die extravert van aard zijn, hebben de minder neiging zich de benen uit het lijf te lopen voor zo’n chef. Dat werkt een negatieve spiraal in de hand.’

Ego’s in toom
Moeten dan maar bescheiden mensen worden benoemd tot leidinggevende? Afgezien van de vraag of ze dat zelf zouden willen, is het de vraag of het allemaal aan de leidinggevende met het grote ego zelf ligt. Organisaties en medewerkers dragen zelf vaak bij aan het ontwikkelen van zelfoverschatting en corrigeren megalomaan gedrag niet. Voor een werknemer is dat natuurlijk moeilijk en risicovol. Maar organisaties zouden wel ‘reality checks’ kunnen inbouwen om ego’s in toom te houden.

Beeld: © JacetanDreamstime.com

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery