Eigen apenrots zit vrouwen ook dwars

Posted by on Apr 27th, 2010 and filed under LEIDERSCHAP, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vrouwen zijn betere leiders, zo wordt wel eens gezegd. Toch werken veel meer vrouwelijke managers in de subtop en zijn het vooral mannen die de hoogste baas zijn. Een andere ogenschijnlijke tegenstelling is dat de meeste mannen en vrouwen liever een man als Baas retrochef hebben dan een vrouw. Het idee dat een vrouwelijke baas wel een kreng moet zijn, is wijdverbreid onder beide seksen. In de Huffington Post vertelt Ella Edmondson Bell, hoogleraar aan de Tuck School of Business (VS), dat tot haar verbazing negentig procent van haar vrouwelijke studenten liever onder een man werkt.

Uit een studie aan de universiteit van Toronto komt naar voren dat vrouwen last hebben van hun eigen apenrots. Vrouwen met een vrouwelijke baas ervaren meer stress en ander psychisch ongemak dan vrouwen met een mannelijke baas. Een duo van man en vrouw aan het hoofd maakt de stress onder vrouwen niet minder; de aanwezigheid van een hogergeplaatste vrouw blijkt sowieso een trigger te zijn voor stress.

Kennelijk geen vooroordelen…of toch wel?

n een peiling onder vrouwelijke lezers van zakensite Forbes.com blijkt al niet anders: vrouwen werken liever met een man aan het roer. Wat nu? De uitkomsten en de ervaringen van de Forbes-vrouwen zijn zo duidelijk dat het niet alleen aan eventuele vooroordelen kan liggen. Maar toch… zonder geloof in de competenties van hun eigen sekse, zetten vrouwen zichzelf op achterstand. Als je er zelf al niet in gelooft, hoe overtuig je dan anderen?

Share

Leave a Reply

Photo Gallery