Eigen naam vrouwen op uitsterven?

Posted by on Nov 9th, 2011 and filed under COMMUNICEREN, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Is een eigen achternaam van gehuwde vrouwen straks verleden tijd? Veel media berichtten de afgelopen tijd over het ‘einde’ van de meisjesnaam omdat vrouwen en masse de naam van hun echtgenoot zouden aannemen. Daarbij wordt een onderzoek onder 815 Amerikanen aangehaald.

Niets is minder waar. Uit het onderzoek van socioloog Brian Powell van Indiana University blijkt weliswaar dat veel Amerikaanse respondenten – mannen en vrouwen – het een goede zaak vinden als vrouwen de achternaam van hun man aannemen. De helft vindt zelfs dat dit wettelijk zou moeten worden afgedwongen.

Tegelijkertijd meent ook de helft van de respondenten dat mannen gerust de achternaam van hun vrouw kunnen gebruiken. Een derde vindt de eigen naam behouden het beste.

Bij achttien procent van de pasgetrouwde stellen in de Verenigde Staten – een conservatief land – is er geen sprake van naamsverandering. In Nederland gebruikt meer dan de helft haar eigen naam. De trend – zie grafiek – vertoont een stijgende lijn die gelijk opgaat met het aandeel huwelijken op basis van huwelijkse voorwaarden. Bovendien, door scheiding en samengestelde gezinnen wordt het steeds praktischer om als vrouw je eigen naam te behouden. En het heeft nog financieel voordeel ook. Statistisch dan.

Sommige moeders vinden het niettemin een onprettig idee om een andere achternaam te hebben dan hun kinderen (die meestal de naam van de vader dragen).

Beeld: Tsevis, Flickr

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit. “Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery