Glazen plafond of spierballen?

Posted by on May 5th, 2011 and filed under Column. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Door Marjo Louwers

Nee, dit is niet de zoveelste column over duobanen, positieve discriminatie, diversiteitmanagement. Het gaat ook niet over die lange, bochtige en glibberige weg naar de top die maar weinig vrouwen bereiken. Want willen we dat eigenlijk wel echt?

Marjo Louwers is loopbaancoach en trainer bij Schouten & Nelissen

Wat moeten we er allemaal voor opbrengen? Geduld? Werk-privébalans? Onze ma-di-do-dagen? Kinderwens? Verhuizen? De zorg voor kinderen inleveren voor de zorg voor carrière? Planningsvermogen? (Uit onderzoek door strategie- en managementadviesbureau McKinsey & Company is gebleken dat vrouwen hun carrière niet voldoende plannen waardoor zij vaak niet doordringen tot topposities). Niets van dat alles.

Weet je wat we wèl zouden moeten doen? Spierballen kweken en durven!

Vrouwen bluffen te weinig. Mannen maken zich groot en zeggen: ‘Yes, I can’. Zij nemen een zware functie aan, blunderen hier en daar, en leren in de praktijk. Een vrouw denkt dat ze in alles ervaring moet hebben voor ze ‘ja’ durft te zeggen tegen die headhunter, voor ze ‘ja’ zegt tegen Pauw en Witteman of solliciteert als commissaris.

Het aantal vrouwen in bestuursfuncties blijft mede daarom veel te laag. De afgelopen tien jaar is het percentage vrouwen in topposities in Nederland op zes procent gebleven. Allerlei ingrepen zoals netwerken, codes en diversiteitstrajecten hebben geen verandering gebracht.

Blijf niet plakken

Als we zo doorgaan, stijgt het percentage vrouwen aan de top tot maximaal twaalf procent in 2035. Oké, we verwerven goede functies maar de belangrijkste posities worden nog vooral bezet door mannen met hun old boys network.Uit onderzoek van Mercer onder 450 bedrijven blijkt dat 67 procent van de onderzochte Europese organisaties geen eenduidige strategie heeft over hoe vrouwen aan een toppositie zouden moeten komen. Maar hebben ze dat dan wel over mannen?

De belangrijkste oorzaak dat vrouwen niet doorstromen naar topposities, zegt hetzelfde onderzoek, is onder andere gebrek aan ondersteuning van topmanagement (43 procent). En wie zitten daar? Juist, mannen. Maar laten we wel wezen: vrouwen zijn geen probleem, ze zijn de oplossing! Hoe? Middels die spierballen!

Er is helemaal geen sprake van een glazen plafond! Vrouwen houden zich zelf tegen! Ze blijven plakken aan hun eigen kleverige vloer. Lostrekken dus en sla dat glazen plafond aan diggelen!

Het glazen plafond is een begrip uit de jaren tachtig van de vorige eeuw toen er sprake was van meer en meer onzichtbare barrières tussen mannen en vrouwen. Naast die term ontstonden er nog een paar die ik jullie niet wil onthouden:

  • Het glazen klif; wanneer men een vrouw benoemt in een risicovolle en lastige baan waardoor haar kansen op mislukking groot zijn.
  • De glazen lift; wanneer mannen sneller promotie maken dan vrouwen binnen door vrouwen gedomineerde bedrijfstakken.
  • Het kanten plafond; wanneer vrouwen ook privé een glazen plafond optrekken en zichzelf ook thuis weinig ruimte toestaan.
  • En ja, er is zelfs een ‘roze plafond’ op basis van seksuele geaardheid.

Bron: Wikipedia

Marjo Louwers is senior adviseur, loopbaancoach en (management-)trainer bij Schouten & Nelissen HR-Performance. Zij schreef het boek Hebbes! 500 competentiegerichte selectievragen (Uitgeverij Thema) met een praktische handreiking voor recruiters, managers en HRM-ers om effectiever te vragen over competenties en zo de beste kandidaat te selecteren.

 

Follow CEO_ME on Twitter

Share

Leave a Reply

Photo Gallery