Het paard als coach: werk aan je overtuigingskracht

Posted by on Jan 4th, 2014 and filed under LEIDERSCHAP, TOPVROUW. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leiderschapscoach Sascha Schalkwijk begeleidt managers, teams en mensen die aan hun persoonlijke effectiviteit willen werken. Dat doet ze niet voor een whiteboard en onder een systeemplafond, maar in de wei met paarden. “Een paard leert je veel over je leiderschapsstijl en hoe je je competenties kunt aanscherpen.”

Waarom coach je mensen met hulp van paarden?
“Deze vorm van coaching biedt een unieke leerervaring die maar moeilijk is te verkrijgen in een andere setting. In de wei kun je in korte tijd veel leren over hoe je overkomt en de invloed die je hebt op je omgeving. Paarden voelen namelijk haarfijn aan wat oprecht is en kunnen je helpen zelfinzicht en je authenticiteit te vergroten.”

Hoe doen ze dat?
“Paarden zijn heel gevoelig voor alles wat er om hun heen gebeurt. De fijnste verandering in houding of intentie bij mens en dier merken ze op. Je kunt je voorstellen dat dit van levensbelang is voor een prooidier als een paard. De hiërarchie van een kudde speelt ook mee. Paarden zijn bereid om een ander – paard of mens – de leiding te geven als dat ze een gevoel van veiligheid biedt. Als ze je niet vertrouwen, twijfel of dubbelzinnigheid aanvoelen, laten ze dat je merken. Ze geven je feedback over hoe je (non-verbaal) communiceert.”

Hoe helpt het ons vervolgens betere leiders te worden?
“Een paard aanvaardt innerlijke overtuigingskracht en natuurlijk leiderschap. Paarden zijn niet statusgevoelig en zullen puur op je persoonlijk leiderschap reageren en dus niet op je formele rol of functie. Een paard zal zich verzetten als je het zonder meer wil overheersen. Met de enorme fysieke kracht is een paard vele malen sneller, sterker en krachtiger dan de mens. Je zult naar andere wegen moeten zoeken om het paard aan je te verbinden waardoor het dier vertrouwen in krijgt en wil meewerken. Paarden hebben net als mensen zogenoemde spiegelneuronen. Die worden actief als ze een handeling uitvoeren, maar ook als ze een ander dier (of mens) een handeling zien uitvoeren. Ze spiegelen dus het gedrag van de anderen. Daniel Goleman, bekend van emotionele intelligentie, heeft er veel over geschreven. Het blijkt namelijk ook zo met emoties te werken. Emoties zijn net zo besmettelijk als verkoudheid. Een paard spiegelt hoe jij het tegemoet treedt. Door je daarvan bewust te zijn bij je gedrag, kun je je stijl van leidinggeven, maar ook je dagelijkse leven positief beïnvloeden. Vandaar de naam van mijn bedrijf: Aarden met paarden.”

Een paard is een kuddedier. Helpt deze aanpak ook om de samenwerking binnen teams beter te laten verlopen?
“Tijdens de coaching zal blijken hoe het team onderling functioneert en hoe dat beter zou kunnen. Thema’s als vertrouwen, openheid, flexibiliteit, gedeelde waarden, transparantie, teamrollen, communicatie en leiderschap komen aan de orde. Het paard geeft feedback over het effect van het gedrag van het individuele teamlid op de andere teamleden en hoe dit doorwerkt voor het hele team.”

Hoe vertaal je wat er in de wei gebeurt naar je werksituatie?
“Paarden zijn bijzondere coaches. Zonder er een oordeel aan te verbinden, laten ze zien wat zij voelen bij jouw gedrag en houding. Deze pure, directe manier van feedback geven, zonder dubbele agenda, maakt dat we deze makkelijker accepteren. Opgedane inzichten kun je zo direct vertalen naar je dagelijkse praktijk. Jouw enthousiasme en overtuiging werken net zo aanstekelijk voor een paard als voor je team of mensen in je omgeving. Met hulp van paarden dringt dat besef echt binnen.”

Kan zomaar elk paard meedoen met een coaching?
“De paarden waarmee we bij Aarden voor Paarden werken, leven zoveel mogelijk in een kudde zodat hun gedrag zo natuurlijk mogelijk is. Ze zijn gewend aan het contact met mensen en zijn vriendelijk van aard. Ook voor mensen met angst voor paarden is het een zeer aanvaardbare uitdaging om mee te doen. Alle opdrachten doe je vanaf de grond, niet op de rug van het paard.”

Geïnspireerd? Neem via deze link contact op met Aarden met Paarden.

Aan de slag
Paardencoaching is effectief in te zetten bij individuele coaching zowel als groeps- of teamcoaching. De duur van de coaching is afhankelijk van de individuele of teamdoelen en kan op diverse plaatsen in Nederland gehouden worden.
Het is ook mogelijk een coaching te doen met je eigen paard. We zullen tijdens deze coaching dieper ingaan op de vaardigheden die nodig zijn om de relatie met je paard te verbeteren.

Ook als eigenaar van het paard zul je afhankelijk van je karakter en je stemming iedere keer weer anders reageren op je paard. Om effectief met je paard om te gaan moet je je bewust zijn van de lichaamstaal van je paard én van die van jezelf. Het draait allemaal om (zelf-)vertrouwen en innerlijk evenwicht. De omgang met je paard wordt dan ook een levens-veranderende ervaring.
Lees hier over de ervaringen van eerdere deelnemers en/of hun organisaties.

Beeld: Sascha Schalkwijk

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery