Het quotum en voortschrijdend inzicht

Posted by on Jan 28th, 2013 and filed under POLITIEK, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Jet Bussemaker is tegen een vrouwenquotum van 40 procent in de top van het bedrijfsleven, z0 maakte de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vorige week bekend. De Europese Commissie speelt met de gedachte een dergelijk quotum te verordenen voor beursgenoteerde bedrijven vanaf 2020.

In 2007 pleitte ze nog wel voor een quotum van 40 procent, voor de eerste 30 mensen op de kandidatenlijst van de PvdA. “Zo’n quotum moet je ook voor leeftijd, regio en etniciteit instellen”, aldus Bussemaker indertijd in Trouw.

En in 2008 stak ze de loftrompet over het Noorse vrouwenquotum van 40 procent, dat ze in een speech voor het Landelijk Netwerk Vrouwen in de Sport ‘beproefd‘ noemde en een voorbeeld waarnaar ze graag verwijst.

In dezelfde speech was ze overigens nog fervent voorstander van het ‘om en om’-schema dat haar partij aanhield bij het samenstellen van de kandidatenlijst voor de verkiezingen.

Bussemaker stelde deze week dat je met een hoog vrouwenquotum je hand overspeelt en draagvlak verliest. De meerderheid van de bevolking in de EU is tegen een quotum. Verschil tussen het voorstel van EU-commissaris Viviane Reding en het al bestaande Nederlandse ‘quotum’ is dat Reding bedrijven willen straffen als ze haar 40 procent niet halen. In Nederland wordt bedrijven slechts gevraagd in hun jaarverslag te verklaren waarom ze 30 procent niet halen.

Het kan verkeren, ook met het fel bediscussieerde vrouwenquotum. Wat is er dan de afgelopen 5 jaar veranderd wat betreft Bussemaker? Is het (nog) wel nodig, is zij zich kennelijk gaan afvragen.

Maar grote stappen zijn er niet echt gemaakt in de vertegenwoordiging van vrouwen in de raden van bestuur van multinationals. Daar zal haar nieuwe mening niet op zijn gebaseerd.

Zullen misschien deze liberale en realistischere vragen haar nu interessanter lijken: moet de overheid zich wel bemoeien met het bestuur van private ondernemingen? En heeft een ambitieus quotum van 40 procent wel zin in een land waar slechts 20 procent van de vrouwen zich een volledige werkweek inzet voor professionale ontwikkeling – doorgaans vereist om welke top dan ook te halen?

Misschien dringt het beetje bij beetje door dat de ‘vrouwenzaak’ de afgelopen jaren veel meer gebaat is geweest bij de groeiende ambitie en het grotere pragmatisme onder jongere generaties vrouwen. Wat ook helpt: het toenemende besef dat economische zelfstandigheid een noodzaak is, en niet alleen een deugd.

Opmerkelijk: Bussemaker koos studie voor de ‘leuk’
Als onderwijsminister bepaalt Jet Bussemaker dat de studentenbeurs vanaf 2014 wordt afgeschaft. Studenten moeten voortaan lenen om hun studie te betalen. In NRC Handelsblad zei ze hier onlangs over dat het criterium ‘leuk’ niet goed genoeg is bij studiekeuze. “Zomaar wat studeren zit er niet meer in.”
Over haar eigen studiekeuze (in nog de vette jaren, dat wel) vertelde ze echter eens aan Intermediair wat het beste advies is dat ze ooit heeft gekregen:
“Ik vind het moeilijk om te kiezen, dat vond ik al op de middelbare school. Ik twijfelde tussen bouwkunde, scheikunde en politicologie. Een leraar zei: ‘Het maakt niet uit wat je kiest, als je het maar met plezier en passie doet.’ Ik heb uiteindelijk voor politicologie gekozen, daar kon ik mijn nieuwsgierigheid en verwondering het best in kwijt.”

Beeld: De Beeldredaktie / Martin Hoogeboom / PvdA
Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery