Hollywood: 34 is het nieuwe 50

Posted by on Feb 7th, 2014 and filed under (ON)GEHOORD, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

De kans dat Carice van Houten met haar 37 jaar nog aan de bak komt in Hollywood, is bijzonder klein. Actrices in de Amerikaanse filmindustrie hebben met 34 jaar afgedaan, blijkt uit een nieuwe studie.
In het onderzoek werden de 265 best betaalde acteurs en actrices tussen 1965 en 2008 gevolgd. Het ging de onderzoekers vooral om wat ze verdienden.
Mannelijke sterren hebben hun hele loopbaan een zeer gelijkmatig inkomen dat langzaam oploopt om te pieken op hun 51ste. Vrouwen zien hun verdiensten tussen 19 en 30 zeer scherp oplopen, maar beginnen dan een glazen plafond te bereiken. Na hun 34ste neemt het inkomen snel af, een teken dat ze niet meer in trek zijn.

Helemaal armoe
De loopbaan van actrices lijkt daarmee op die van profvoetballers: ze moeten in een periode van 10 jaar genoeg bij elkaar harken om de rest van hun leven uit te kunnen zingen. Niet alleen lopen de verdiensten na hun 34ste sterk terug, er zijn eenvoudigweg veel minder rollen voor vrouwen van een bepaalde leeftijd. Boven de 50 is het helemaal armoe, schrijven de onderzoekers in het vakblad Journal Of Management Inquiry.
Er zijn uitzonderingen op de regel, zoals Meryl Streep, maar voor haar zijn er tientallen actrices die droog staan.
Dit artikel werd overgenomen met toestemming van FAQT, populair-wetenschappelijk persbureau.

Beeld: Floris Looijesteijn @Flickr

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery