Jonge politica komt wèl op radio en televisie

Posted by on Jul 21st, 2011 and filed under POLITIEK, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

‘In de Vlaamse tv-journaals krijgen vrouwelijke politici tien procent minder spreektijd dan hun mannelijke collega’s’. Jonge vrouwelijke politici zijn een uitzondering. Dit is de conclusie van Debby Vos in haar masterscriptie politieke communicatie aan de Universiteit Antwerpen.

Soms moet je dingen gewoon tellen om het te geloven. Vos heeft 360 politici uit de federale en de Vlaamse regering gevolgd tussen 2003 en 2010. In de politiek zijn sowieso minder vrouwen (33 procent) actief dan mannen (67 procent). Maar in interviews komen vrouwen relatief minder aan bod: in 14 procent van de interviews.

Dit heeft vooral te maken met de portefeuille van de vrouwen: die zijn vaak minder belangrijk. ‘Hoe belangrijker de portefeuille, hoe vaker een politicus aan het woord komt’, aldus Vos in De Standaard, die ook wijst op het belang van ervaring en een jong uiterlijk.
‘Hoe langer vrouwelijke politici meedraaien, hoe langer ze mogen praten. Maar dan nog krijgen ze minder spreektijd dan de mannen. Jonge politica’s komen wel even vaak aan bod als hun jonge mannelijke collega’s.’
Enkele Vlaamse tv-redacteuren vinden het verschil logisch en zelfs wel prima.

In Nederland ligt het weinig anders. Onder meer Vrouwen in de media heeft eens geïnventariseerd hoe de stand van zaken is in de Nederlandse media. Opmerkelijk is dat vooral vrouwen zelf vinden dat ze te bescheiden zijn om hun hun woordje te doen op radio en televisie (18,5 procent van de vrouwen tegenover 9,4 procent van de mannen).

’28 procent van de vrouwen (tegenover 13,5 procent van de mannen) denkt dat veel vrouwen niet zo bezig zijn met zich profileren maar gewoon doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Met als resultaat dat dit minder opvalt’, aldus Vrouwen in de media.

Beeld: MP

 

Follow CEO_ME on Twitter

Share

Leave a Reply

Photo Gallery