KPN is teleurgesteld in vrouwelijke leiders

Posted by on Sep 26th, 2014 and filed under LEIDERSCHAP, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

KPN stopt met het voorkeursbeleid dat vrouwen bevoordeelt bij benoemingen in hoge posities bij het bedrijf. Dit doen ze omdat de “focus op vrouwen” ten koste zou gaan van hoger opgeleide allochtone mannen.

“Gegeven de snelle verkleuring van de Nederlandse samenleving, met name in de grote steden waar KPN actief is, is dit een onwenselijk bijeffect”, aldus verantwoordelijk directeur Jasper Rynders in een interview met Intermediair.

Kleine vijvers
Rynders zegt nog iets interessants: “We moesten de afgelopen jaren putten uit een beperkte groep vrouwen, aangezien alle grote bedrijven in dezelfde vijver vissen.” En dat die vrouwen “in gedrag en capaciteit erg op de mannen [lijken] die er al zaten, inclusief hun tekortkomingen.”

Dat beursgenoteerde bedrijven en andere grote werkgevers in hetzelfde old girls network vissen, werd afgelopen maandag in het FD al aangetoond. Dat een voorkeursbeleid het kleine groepje vrouwen buitenproportioneel bevoordeelt eveneens. Rynders vindt dat kennelijk ook. Maar tegelijk wil hij wel graag een allochtone man aanstellen. Een dergelijk voorkeursbeleid zou je ook buitenproportionele bevoordeling kunnen noemen.

Allochtone vrouwen
Maar stel, daar stapt KPN even overheen, want het bedrijf wil graag in de grote steden een multicultureel gezicht laten zien. “Gegeven de snelle verkleuring van de Nederlandse samenleving”, zoals Rijnders het noemt. Helder punt. Maar waarom worden vrouwelijke klanten dan niet op een vrouwelijk gezicht getrakteerd?
We pakken de statistieken er bij. Meer dan 50 procent van de bevolking is vrouw. Nederland telt 11,7 procent niet-westerse allochtonen – want daar heeft Rynders het over als het om – in zijn woorden weer – “verkleuring” gaat. Over allochtone vrouwen heeft Rijnders het overigens niet.
Het bedrijfsleven moet voor topfuncties niet zoeken naar vrouwen die te veel op mannen lijken. Dit zegt minister Bussemaker van Emancipatie in een reactie op KPN

Nooit goed
De vrouwen die de afgelopen jaren bij KPN doorstroomden, moeten zich wel belazerd voelen. Eerst doen ze hun best om goed in hun werk te zijn en op te vallen. Vervolgens krijgen ze de kans zich te bewijzen dankzij voorkeursbeleid, om vervolgens de sneer te krijgen dat ze te veel op mannen lijken. Ze lijken volgens Rynders “in gedrag en capaciteit erg op de mannen die er al zaten, inclusief hun tekortkomingen.”
In reactie op het besluit van KPN zegt minister Bussemaker van Emancipatie nu ook dat het bedrijfsleven voor topfuncties niet moet zoeken naar vrouwen die te veel op mannen lijken.
Wat hadden Rynders en de minister dan gedacht? De drive voor een topcarrière bij een beursgenoteerd bedrijf en de ambitie om leider te zijn en niet een volger, komt met bepaalde persoonlijke eigenschappen. Sla het werk van bijvoorbeeld Manfred Kets de Vries er op na. Hoezo lijken vrouwelijke leiders op mannen? Ze lijken op leiders.

De betere sekse
Hier blijkt maar weer eens de spagaat die van topvrouwen wordt geëist. Niet voldoen aan vrouwelijke stereotypen verwart mensen (mannen en vrouwen). Uit een studie aan Standford University blijkt dat vrouwelijke managers die zich naar mannelijk stereotype gedragen, op weerstand stuiten. Niet omdat ze geen goede leiders zouden zijn, maar omdat ze niet voldoen aan het stereotype van een vrouwelijke leider: gezellig, warm, moederlijk, sfeergevoelig…

Wèl voldoen aan vrouwelijke stereotypen zorgt dat vrouwen minder serieus en minder capabel worden gevonden. En dus niet doorstromen. Bij kordaat optreden krijgen vrouwen het stempel ‘controlefreak’ of ‘bitch’. Mannen worden als handig en slimme onderhandelaar gezien. Aardig zijn is iets voor na kantooruren, zeggen onderzoekers. Van vrouwen wordt bovendien verwacht dat ze de betere sekse zijn in moreel opzicht.

Sneer
Rynders is teleurgesteld in vrouwen. “We hoopten op meer leidinggevende vrouwen die vanuit hun vrouw-zijn deels andere belangrijke waarden, inzichten en kwaliteiten konden toevoegen aan het bedrijfsproces.”
Het antwoord op de vraag waarom die vrouwen niet doorstromen bij KPN blijft hij schuldig in het interview. Zegt dat iets over masculine eenkennigheid van KPN, of over de aard van leiderschap in het algemeen? Zonder degelijk antwoord op die vragen, past het niet om vrouwelijke KPN’ers zo’n sneer te geven.

Als bedrijven een ander type leiderschap willen, meer dienend en met meer oog voor maatschappelijke belangen, dan zullen ze eerder naar hun aannamebeleid en managementdevelopment-programma‘s moeten kijken, en minder naar de kleur of sekse van de poppetjes. Maar echte diversiteit is zoveel complexer en lastiger te bewerkstelligen dan roepen over ‘manvrouwen’ en quota.

Lees ook het artikel “Vrouwenquotum houdt het old girls network in stand” in Het Financieele Dagblad.

[maxbutton id=”2″]


Share

Comments are closed

Photo Gallery