Licht doet wonderen voor prestaties en stemming

Posted by on Jun 16th, 2014 and filed under GEZONDHEID. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Voel je je overdag suf? Dan kan wat extra licht je helpen. Uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven blijkt dat mensen zich direct energieker en alerter voelen als er meer licht is. Dat effect is het grootst als je mentaal vermoeid bent. Ook gaan mensen op sommige taken beter presteren. Eerder zijn studies gedaan die dit soort effecten aantonen voor de nachtsituatie, maar wat het effect is op gezonde mensen in hun dagelijkse leven, was nog amper onderzocht.

Onderzoekster Karin Smolders promoveerde op dit onderzoek. Ze liet 52 testpersonen drie dagen lang rondlopen met een lichtmeter bij hun oog, bijvoorbeeld op een bril gemonteerd. Via een app gaven ze elk uur door hoe ze zich voelden. Uit de combinatie van gegevens bleek dat ze zich energieker en alerter voelden wanneer ze gedurende het voorgaande uur waren blootgesteld aan meer licht.

In het laboratorium liet Smolders vervolgens proefpersonen taken uitvoeren bij fel licht en bij een lager lichtniveau. Ook hier voelden de proefpersonen zich energieker en alerter bij meer licht, vooral als ze mentaal vermoeid waren door het doen van verschillende, mentaal inspannende taken. Ook bleek dat ze vaak snellere reactietijden hadden. Dit effect trad echter pas op na een half uur, terwijl de proefpersonen zich wel direct alerter en energieker voelden.

Toch is het advies van Smolders niet om nu op elk kantoor extra licht aan te zetten. ‘De proefpersonen vonden het felle licht niet altijd prettiger, en ik heb niet bij alle taken een prestatieverbetering gemeten. Het lijkt van tijdstip en duur van de blootstelling af te hangen of fel licht de prestaties verhoogt.’ Volgens Smolders pleiten haar resultaten voor de ontwikkeling van dynamische lichtvoorzieningen die zijn afgestemd op individuele personen en hun werkpatroon.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery