Macht past niet bij ‘vrouwelijke aard’

Posted by on Jan 25th, 2013 and filed under (ON)GEHOORD. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Met een Duitse op nummer 1, een Française op 8, een koningin op 26 (Brits natuurlijk), een Spaanse notabene op 54, Miuccia Prada op 67 en een schrijfster op 78 (Brits natuurlijk), komt Europa er weer bekaaid af op de lijst 100 machtigste vrouwen in de wereld volgens Forbes. Om over Nederland maar te zwijgen.

Australische zusters in 1899.

Maar dat doen we hier natuurlijk niet, dat zwijgen. Met een vrouwelijke president doet Malawi het beter. Colombia komt twee keer voor op de lijst (die natuurlijk Amerikaans is georienteerd). Feit is dat Nederlandse vrouwen niet naar de macht grijpen. Dat hoort (nog) niet bij onze cultuur.

In Nederland is Renée Jones uitgeroepen tot machtigste vrouw van het land (2012). Zij is secretaris-generaal op het ministerie van Buitenlandse zaken, en noemt zichzelf liever invloedrijk. Net als een jaar eerder vermogensbeheerder Angelien Kemna (zij noemde macht inhoudsloos en saai). En het jaar daarvoor koningin Beatrix. Nederland heeft dus wel machtige vrouwen, alleen noemen we dat liever niet zo.

Vrouwen zouden meer streven naar ‘sociale’ macht, volgens onderzoeker Janka Stoker. En dat ziet zij als de sleutel van succes voor vrouwen met ambitie. Nederlanders hebben niet zoveel tegen op vrouwen die op macht uit zijn , zeker niet als ze aangeven dat ze hun hoge positie willen gebruiken om anderen te helpen. Dan hebben ze zelfs meer kans op acceptatie dan een man die naar hetzelfde streeft.

Dat riekt mij toch te veel naar stereotypen. Vrouwen mogen wel wat willen, mits het bij hun ‘vrouwelijke aard’ past. De mullah’s op het Arabisch schiereiland (en onze grootouders en dominees) dachten er precies zo over. Zolang een vrouw voldoet aan de verwachting dat ze zorgzaam en dienstbaar is aan anderen, mag ze op de voorgrond treden.

Volg de discussie op CEOme@ LinkedIn.

Beeld: State Library of South Australia
Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team) (3e druk alweer!)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery