Marin Alsop eerste vrouwelijke dirigent Last Night of the Proms

Posted by on Apr 18th, 2013 and filed under BENOEMINGEN, FOTO, TOPVROUW. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Marin Alsop eerste vrouwelijke dirigent Last Night of the Proms

De Amerikaanse Marin Alsop wordt de eerste vrouwelijke dirigent in de 118-jarige geschiedenis van de Last Night of the Proms, de jaarlijkse afsluiting van de Henry Wood-promenadeconcerten in Londen. Alsop zegt ‘ontroerd’ te zijn dat zij het met vlaggen en toeters zwaaiende publiek mag begeleiden bij het zingen van liederen als Land of hope and glory en Rule, Britannia! aldus Het Parool vandaag.

Alsop is muziekdirecteur van het Baltimore Symphony Orchestra en hoofddirigent van het São Paulo Symphony Orchestra. De klassieke muziekwereld telt niet veel vrouwelijke topdirigenten. In 2005 debuteerde het Concertgebouworkest in zijn bijna 120-jarige bestaan met een vrouwelijke dirigent: Alsop. In de VS zijn vrouwelijke dirigenten al veel meer ingeburgerd.
Met de waardering van vrouwelijke componisten is het ook nog steeds droevig gesteld. De enige vrouwelijke componisten die enigszins doordrongen tot de canon van de geschiedenis zoals Barbara Strozzi, Clara Schumann, Fanny Mendelssohn of Alma Mahler danken dat in meer of mindere mate aan de roem van een nauw familielid, aldus De Standaard naar aanleiding van een symposium over het onderwerp in 2000.

Beeld: Ze Carlos Barretta

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery