Medewerksters pakken ook Sanofi aan

Posted by on Jul 21st, 2010 and filed under GELD, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Meer dan vijfduizend medewerksters van het Franse farmaceutica-concern Sanofi-Aventis zijn het zat: ook zij pakken hun werkgever aan, net als de vrouwen van Novartis (zie een eerder bericht op CEOme.nl). En met succes. Nu vragen ze een rechter in New York om een oordeel te geven over een schikkingsvoorstel van 15,35 miljoen dollar. Vrouwen verdienen namelijk  structureel minder dan mannen in dezelfde verkoopfuncties bij Sanofi-Aventis, aldus hun advocaten.

4348757783_f2706962ef_zDe zaak kwam aan het rollen door een klacht van Karen Bellifemine, een senior verkoper gespecialiseerd in cardiovasculaire medicijnen, bij de Equal Employment Opportunity Commission (Verenigde Staten) in 2006. Een jaar later voegden zich vier vrouwelijke collega’s bij haar. En vervolgens heeft Sanofi-Aventis de boel pas echt uit de hand laten lopen; enkele duizenden vrouwelijke medewerkers zijn nu betrokken bij de zaak.

Vet zullen de vrouwen trouwens niet worden van de schikking. Van de 15,36 miljoen dollar blijft uiteindelijk iets meer dan 2.000 dollar per persoon over. Maar het gaat om het principe. In Nederland zijn vrouwen minder snel bereid om via de formele weg hun gelijk te krijgen in geval van ongelijke beloning/behandeling.

Uit onderzoek van Intelligence Group eerder dit jaar blijkt dat vrouwen er wel zeer aan hechten dat de seksen gelijk worden betaald. (Opmerkelijk genoeg ging het om een op de tien vrouwen. Waarom die ene vrouw niet liever bij een bedrijf werkt waar gelijke beloning uitgangspunt is, vertelt het onderzoek niet.)

31 maart 2011 is het weer Gelijk Loon Dag. De overheid en lobbygroepen willen dan uitpakken met een grootse campagne om iedere werkgever alerter te maken op ongelijke beloning. Gek genoeg was het 26 maart dit jaar ook Gelijk Loon Dag, alleen niet in Nederland. Wel in België.

Beeld: ntr23

Share

Leave a Reply

Photo Gallery