Meer aandacht voor werkgeverschap

Posted by on Jan 12th, 2015 and filed under RECENT, Toezicht & Commissariaat. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

6191_NewsPGMPHovCommissarissen geven dit jaar voor het eerst hun werkgeversrol de hoogste prioriteit. Dit bericht Grant Thornton op basis van onderzoek onder commissarissen. De laagste prioriteit wordt gegeven aan relatiebeheer met aandeelhouders en overige belanghebbenden.

Zo’n 216 commissarissen en 5 secretarissen van RvC’s werkten mee aan het onderzoek Grant Thornton, zowel van beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde bedrijven. Van de respondenten zijn er 58 vrouw, 65 zijn voorzitter van een RvC, 83 zijn er commissaris bij een woningcorporatie en 20 commissarissen vervullen een RvB-positie binnen een andere organisatie.

‘Commissarissen doen hun taak tegenwoordig niet meer alleen af met het invullen van hun toezichtfunctie’, zegt Bart Jonker, partner bij Grant Thornton.
‘We zien dat de commissarissen meer oog krijgen voor het belang van hun andere taken. Afgezien van het feit dat dit in het belang is van de onderneming, is het ook het ‘eigen’ belang van een RvC. Niet goed functionerend management kost veel tijd evenals vervangingsprocedures. En daarop zit een RvC niet te wachten.’

Onvoorspelbare overheid
De bedreigingen en uitdagingen voor de toekomst betreffen in toenemende mate de ‘menselijke’ factor (bedrijfscultuur, kwaliteit en aantal van mensen en management), vooral bij profit bedrijven.
Bij de not-for-profit sector ligt een grote uitdaging bij overheid en politiek. Naast regel- en wetgeving worden genoemd: slechte timing en inconsistentie van besluitvorming, bestedingen en de taakverschuiving van centrale naar lokale overheid. Diverse commissarissen van woningcorporaties vrezen toenemende regeldruk als gevolg van de parlementaire enquête.

Beeld: Homesbythomas

Share

Comments are closed

Photo Gallery