Miljonairs hoofdredacteur over Neelie-types

Posted by on Apr 26th, 2011 and filed under Column, OPINIE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Het ‘Neelie-type’

Door Onno Aerden, hoofdredacteur en uitgever Miljonair

Mijn hele leven word ik vooral omgeven door vrouwen. Zo heb ik een zus, maar geen broer. Twee dochters, geen zoons. Een moeder, geen vader (meer). Een vriendin met zus, zonder broer. Een ex met zus, zonder broer (en met moeder, zonder vader). En voorts uitsluitend exen met zussen, zonder broers.

EU-commissaris Neelie Kroes

Ik mag mezelf een bescheiden kenner noemen op het gebied van vrouwlijke krachten en zwaktes.

Het is dan ook niet verwonderlijk, dat ik in mijn werk vooral mannelijke omgevingen heb opgezocht. Ik heb uitsluitend gewerkt voor – en met – ondernemende kerels, met een meer dan gemiddeld machismo. Samen met vrouwen, dat wel, maar toch altijd voor een vent. Sterker: de enige keer dat ik rechtstreeks moet rapporteren aan een vrouwelijke manager, ging het, hoe zal ik het zeggen, niet vlekkeloos. Er heerste een merkwaardig soort spanning. Beslist niet erotisch geladen, maar wel gevoed door onzekerheid over en weer.

Ik herkende een meer dan gemiddelde geldingsdrang bij de vrouw in kwestie, wat mij bij voorbaat al ernstig ontregelde. Ik kan namelijk wel tegen kritiek en zelfs tegen opdrachten, maar – alles met mate. Zoals een man dat zou doen, zeg maar. Met relativering, zeg: de groepsdouche na het potje voetbal. Alleen mannen kunnen elkaar immers op leven en dood bevechten en het volgende moment brullend van het lachen op de schouder slaan.

Die relativering ben ik zelden tegen gekomen bij de vrouwen die ik ken. Mijn moeder ja, die is wijs en stoer, de onzekerheid lang voorbij.

Maar als ik Belangrijke Vrouwen spreek – en die zijn er volop – verzuchten ze op enig moment dat andere vrouwen hun oekazes zo letterlijk nemen. Dat er geen sprankje humor inzit. Dat vrouwen vaak ernstig gebukt gaan onder ook maar de minste kritiek, vooral van andere vrouwen – ook als die opbouwend bedoeld is.

Er zijn uitzonderingen. Op het gevaar af , de laatste oldskool feministen in dit land te bruuskeren: dat zijn vooral vrouwen die ‘one of the boys’ zijn. Die meedrinken als dat zo uitkomt, die keiharde maatregelen kunnen nemen maar ook aaien uitdelen over bollen. Die kunnen roddelen maar daarbij ook melden dat het roddelen is. Die kunnen relativeren, juichen tijdens het voetbalkijken op kantoor, niet achter alles iets zoeken, vrouwen en wars zijn van plafonds – al dan niet van glas. Voor zo’n Neelietype zou ik met plezier kunnen werken.

De vraag is alleen: kunnen vrouwen dat ook?

(to be continued)

Onno Aerden
Chief editor & Publisher
GMG Millionaire BV

Miljonair – Millionaire – Miljonair Wonen – Miljonair Finance – The Luxury List – www.miljonair.nl

www.twitter.com/onno47 www.facebook.com/onno.aerden www.facebook.com/TheLuxuryList

Share

Leave a Reply

Photo Gallery