Mindfulness werkt bloeddruk verlagend

Posted by on Apr 25th, 2013 and filed under BALANS, GEZONDHEID. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Mindfulness leidt tot minder stress en een lagere bloeddruk, blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Tilburg. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Health Psychology.

Mindfulness is het bewust waarnemen van ‘wat is’, zonder er direct een etiket op te plakken van ‘goed’ of ‘slecht’ en het te willen veranderen. Dit geldt voor zowel gebeurtenissen buiten jezelf, zoals in een file belanden, maar vooral ook voor gedachten en gevoelens in jezelf, zoals angst om ergens te laat te komen, zo lezen we in het persbericht. Een dergelijke training in stressreductie is in de jaren zeventig ontwikkeld aan de universiteit van Massachussets.

Loslaten
De onderzoekers verdeelden 88 gestreste mensen die zich hadden aangemeld voor een ‘Aandachtgerichte stressreductie training’ in een groep met standaard mindfulness-training en een controlegroep. De training bestond uit het standaard mindfulness-protocol: acht wekelijkse bijeenkomsten met veel oefening in oordeelvrij gebeurtenissen bekijken, aandachtig ademhalen en meditatie (herkennen en loslaten van opkomende piekergedachten en gevoelens).
Vervolgens moesten deelnemers onder tijdsdruk moeilijke rekensommetjes maken en ook nog drie minuten voor een camera vertellen over hun goede en slechte eigenschappen. Tegelijk werden hartslag, bloeddruk en het hormoon cortisol gemeten.
De bloeddruk van de deelnemers bleek beduidend lager dan die van de controlegroep. Bovendien leken ze kalmer te blijven onder stress.

Beeld: RelaxingMusic

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery