Over de invloed van vaders op kinderen

Posted by on Jan 8th, 2012 and filed under RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

De invloed van vaders op de levens van kinderen zou groot zijn, ook nog na hun dood. Kinderen zouden zelfs als volwassenen blijven zoeken naar de goedkeuring van hun vader. En dat is helemaal niet slecht voor het ontwikkelen van ambitie en creativiteit bij de kinderen, stelt Tim Lott in The Independent.

De rollen van vaders en moeders hebben in de laatste eeuwen veel veranderingen doorgemaakt. In de achttiende eeuw zouden vaders van ontegenzeggelijk belang zijn. Het woord “ouder” zou zelfs direct inwisselbaar zijn met  het woord “vader” in de Engelse taal. In de twintigste eeuw kwam de rol van de moeder op. En de stempel die de moeder drukt op families is nog altijd groot, in tegenstelling tot de moderne vaders. Deze laatsten zouden niet meer gezien worden als een soort Zeus (macho-man met grote invloed), maar eerder als Homer Simpson. Een man die speelt met de kinderen maar verder geen grote invloed heeft op het opgroeien ervan.

Dat de vrouw een belangrijke rol heeft in het leven van jonge kinderen is ook het standpunt van Beatrijs Smulders, die beweert dat baby’s het eerste jaar bij moeders  moeten blijven voor een veilige hechting. Vaders kunnen die rol niet overnemen. Al nemen vaders meer en meer verlof op om meer tijd met de kinderen door te brengen. Lott zegt dat die ontwikkeling kinderen zeker gelukkiger maken, al is het niet van invloed op de impact van vaders op kinderen. Die blijft – of ze nou aanwezig zijn of niet – groot.

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery