Overleef je nieuwe baas

Posted by on Dec 20th, 2011 and filed under CARRIÈRE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Het is bijna een natuurwet in de zakenwereld: met de komst van een nieuwe baas stijgt tijdelijk het personeelsverloop, en niet alleen omdat in onzekere tijden voorafgaande aan een machtswisseling de beste krachten vaak alvast vertrekken. Vooral hogere managers die wel graag willen blijven, hebben te vrezen van een nieuwe CEO, zo blijkt uit een publicatie van onderzoeker en boardroom consultant Kevin Coyne in Harvard Business Review. Het draait meestal uit op pensioenering, overplaatsing en zelfs demotie of outplacement.

Probeer de eerste tijd veel contact te hebben met je nieuwe baas. Neem bijvoorbeeld een project ter hand dat dit vereist.

Het mechanisme lijkt zo logisch. Want welke leider wil nu niet zijn eigen visie volgen en uit zijn eigen netwerk putten? Daarbij is de omloopsnelheid van CEO’s de laatste jaren sterk toegenomen waardoor medewerkers sowieso wel rekening zullen moeten houden met machtswisselingen. Vijftien procent van de grootste Europese bedrijven zagen hun CEO vertrekken (volgens Booz Allen Hamilton, 2006). De gemiddelde duur van het dienstverband bedraagt nog geen zes jaar.

Wie niet zelf baas wordt, zal in zijn loopbaan dus vele bazen verslijten en ze moeten zien te overleven. Een goede staat van dienst, blijkt uit het Amerikaanse onderzoek, is daarbij niet altijd doorslaggevend. Nieuwe bazen beoordelen managers vooral op persoonlijkheid en houding. De eerste zestig dagen zijn cruciaal want in die periode nemen nieuwe leiders hun personele beslissingen. Iets wat ‘slachtoffers’ vooral niet al te persoonlijk moeten nemen, vindt executive coach Adriaan Hoogendijk. Al kan dat soms moeilijk zijn. ‘Het gaat vaak om smaak, het ontbreken van een persoonlijke klik, maar toch moet je het niet persoonlijk aantrekken.’

Zowel Hoogendijk als Coyne vinden niettemin dat zittenblijvers zich kunnen voorbereiden op de komst van een nieuwe leider. Toon je goodwill door zo snel mogelijk je ideeen uit een te zetten over je werkveld en hoe je de nieuwe leider kunt helpen om zijn of haar doelen te bereiken. Ontvouw een realistisch plan. Vergeet niet dat CEO’s steeds harder worden afgerekend op klinkende resultaten, vooral de eerste tijd. Kom niet met lijken in de kast en persoonlijke belangen, kijk liever samen vooruit. Probeer de eerste tijd veel contact te hebben. Neem bijvoorbeeld een project ter hand dat dit vereist.

‘Behoud je autonomie’, adviseert Hoogendijk tegelijk. ‘Het gaat niet alleen om of de ander een klik met jou heeft, maar ook of je zelf met de nieuwe leider uit de voeten kunt. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen loopbaan. Slachtofferschap is de grootste valkuil. En: aanpassingsvermogen (aan een nieuwe leider bijvoorbeeld) is een handige competentie, maar kan ook desastreus uitpakken als je je eigenheid uit het oog verliest.’

Beeld: Alex E. Proimos, Flickr
Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery