Pensioengat van vrouwen blijft groter

Posted by on Jan 24th, 2012 and filed under GELD, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vrouwen halen hun achterstand wat betreft pensioenopbouw maar mondjesmaat in. Dit blijkt uit gegevens van het CBS. In 2000 had 50 procent van de 65 plus vrouwen een aanvullend pensioen naast de AOW. In 2010 was dit toegenomen tot 59 procent. In 2010 had 92 procent van de mannelijke 65-plussers een aanvullend pensioen.

Vooral onder gehuwde of samenwonende vrouwen is het aandeel met een aanvullend pensioen betrekkelijk klein. Wel is onder hen dit aandeel de afgelopen 10 jaar het hardst gegroeid, van 21 procent naar 36 procent.

Met elke jongere generatie vrouwen gaat het beter. In 2010 had slechts 27 procent van de 75- tot 80-jarige vrouwen met partner een aanvullend pensioen. Van de vrouwen die 10 jaar jonger zijn, was dat 45 procent.

Het hebben van een partner schaadt de eigen pensioenpositie
Het aanvullend pensioen van vrouwen is gemiddeld veel lager dan dat van mannen. Over 2010 ontvingen vrouwen gemiddeld 8.000 euro bruto aan aanvullend pensioen. Dit was half zoveel als mannen kregen.

Het verschil in het aanvullend pensioen tussen vrouwen en mannen was het grootst onder 65-plussers met een partner, constateert het CBS. Bij deze groep is de kloof de afgelopen 10 jaar zelfs toegenomen.

Bedroeg het aanvullend pensioen van vrouwen met een partner in 2000 nog 38 procent van dat van de mannen, in 2010 was dat nog maar 33 procent.

Beeld: Storm
Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery