Schoorvoetend meer topvrouwen

Posted by on Jun 20th, 2012 and filed under CARRIÈRE, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Het aandeel vrouwen in raden van bestuur van AEX- en AMX-fondsen is vijf procent (2011), zo heeft Berenschot becijferd. In 2006 ging het nog om twee procent.

“Het afgelopen jaar nam het aantal vrouwelijke bestuursleden met 2 toe, waardoor nu 9 van de 176 bestuursleden vrouw zijn”, schrijft het adviesbureau in een persbericht. Bij de AMX-bedrijven is het aandeel vrouwelijke bestuurders al helemaal bedroevend: 1 vrouw op 83 bestuursleden

De meeste vrouwelijke bestuurders zijn niet Nederlands: maar 33 procent wel. Het merendeel komt uit België, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten.

Berenschot stelt dat meer oog voor en ontwikkeling van Nederlandse vrouwen nodig is om hun aandeel in besturen op te schroeven. De vrouwen met de wil en interesse voor een topfunctie moeten die kans krijgen – en nemen.

Nederlandse vrouwen blinken over het algemeen niet uit in ambitie om AEX-bedrijven te leiden, zo blijkt keer op keer uit peilingen onder hoogopgeleide, werkende vrouwen. Ook onder jonge mannen blijkt betrekkelijk weinig animo voor een carrière als CEO. Leiderschap staat onder druk.

Ook is er minder verschil tussen mannelijke en vrouwelijke leiders dan vaak gedacht. Wel worden nog altijd eigenschappen van leiders eerder toegedicht aan mannen dan aan vrouwen- door zowel mannen als vrouwen. Dit bemoeilijkt de doorstroom van vrouwen naar hogere posities.

Lees ook:
Vrouwen gaan voor grotere deeltijdbanen
Aandeel topvrouwen (nog) benedenmaats

Beeld: JaeYong, BAE

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery