Ssst, verwende prinsesjes…

Posted by on Oct 28th, 2013 and filed under MEDIA, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Columnist Elma Drayer, auteur van onder meer Verwende prinsesjes – portret van de Nederlandse vrouw, vindt dat vrouwen zich meer als volwassen burger moeten opstellen. Bij rechten hoort ook de plicht om voor jezelf te kunnen zorgen, zo stelt ze in de nieuwe editie van Delta Lloyd Magazine, een bijlage bij NRC Handelsblad.

“Tjonge, wat was Nederland kwaad toen minister Jet Bussemaker in mei dit jaar zei dat vrouwen ‘te veel teren op de zak van hun man’. Haar werd ‘bemoeizucht’ verweten, ‘eenzijdigheid’, het houden van ‘een slechte preek’. en werd haar al enig feitelijk gelijk gegund, dan waren het haar toon en timing die niet deugden. zo had een krantencommentator het over haar ‘nare inspelen op schuldgevoelens’.

[…] Het was natuurlijk weinig opzienbarend wat de minister beweerde. Ze wees er slechts op dat vrouwen grote mensen zijn. die net als alle grote mensen voor zichzelf dienen te zorgen, óók als er kinderen komen – simpelweg omdat het aardse bestaan ongewis is. En dat schuldgevoelens over werkend moederschap volstrekt onnodig zijn. In een volwassen samenleving zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat alle deelnemers voor zichzelf zorgen – tenzij ze daartoe door ziekte of ouderdom beslist niet in staat zijn.

“Maar ja. Als het om dit thema gaat, mag je alles zeggen – behalve de dingen bij de naam noemen”

Een baan zoeken waarmee je jezelf kunt onderhouden is niet meer dan fatsoenlijk tegenover de gemeenschap. Hoezo accepteren wij dat gezonde burgers wel profiteren van belastinggeld, maar daar zelf geen cent aan hoeven bijdragen, alleen omdat ze in het bezit zijn van een vagina?
Maar ja. Als het om dit thema gaat, mag je alles zeggen – behalve de dingen bij de naam noemen. Je moet het heel gewoon vinden dat tegenover rechten voor vrouwen geen plichten mogen staan. Je moet het als een verworvenheid beschouwen dat zij peperdure, door u en mij ruimhartig gefinancierde opleidingen kunnen volgen teneinde zich te wijden aan hun 1,7 kind, het draaien van de witte was en het drinken van caffè latte op een ochtend terras.

“Als ze geloven dat van alle partners uitgerekend de hunne nóóit onder de tram zal komen, werkloos zal raken, ervandoor gaat met een jong kippetje – dan dien je hun onnozelheid niet met statistische feiten te verstoren”

Je moet het toe juichen dat ze uitsluitend buitenshuis willen werken in baantjes die ‘leuk’ zijn. Je moet begripvol toehoren wanneer zij vervolgens eindeloos mekkeren over ‘de dubbele belasting’. (Zorgvuldig verzwijgend dat het werkend moederschap in werkelijkheid dubbele vreugde betekent.)
En als ze geloven dat van alle partners uitgerekend de hunne nóóit onder de tram zal komen, werkloos zal raken, ervandoor gaat met een jong kippetje – dan dien je hun onnozelheid niet met statistische feiten te verstoren. Je mag, kortom, heel veel zeggen. Behalve dat het in dit land wemelt van de verwende prinsesjes.

Lees haar volledige essay in Delta Lloyd Magazine.

Beeld: BiblioArchives / LibraryArchives

Share

Leave a Reply

Photo Gallery