Staand werk? Kleinere baby

Posted by on Jun 29th, 2012 and filed under GEZONDHEID. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Zwangeren krijgen een stortvloed aan adviezen en terechtwijzingen over wat goed en wat niet goed zou zijn voor hun foetus.

Wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam ontdekten dat fysiek zwaar werk de doorstroming van het bloed naar de placenta kan belemmeren, wat de hoeveelheid voedingsstoffen en zuurstof naar de foetus kan beperken. Gevolg: een kleinere baby. Dit bericht De Telegraaf.

Het effect is geconstateerd bij staande beroepen, zoals verkoopster, lerares en verpleegster, schrijft de krant. Maar een voltijdsbaan tijdens de zwangerschap zou een soortgelijk effect hebben. De oorzaak is nog niet bekend, maar stress zou volgens de wetenschappers een rol spelen. Een (on)gezonde leefwijze en de sociaal-economische situatie van de zwangere vrouwen met staande beroepen en voltijdsbanen zouden, los van de werkomstandigheden ook voor stress kunnen zorgen.

Eerder verschenen ook al berichten over kleinere baby’s (door koffie en reuma bijvoorbeeld) en juist zwaardere baby’s (oudere moeders). Hoe een zwangere hier wijs uit moet worden… Erasmus MC biedt aspirant ouders adviezen over levenstijl en voeding voor een optimale zwangerschap en bevalling. Om hun adviezen kracht bij te zetten, staat op de site een lijst met wetenschappelijke publicaties – helaas zonder links om zelf verder te lezen.

Beeld: dizznbonn

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery