Studie: werkende vader en moeder ideaal

Posted by on Jul 22nd, 2011 and filed under BALANS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Ouders die werken verpesten niet de jeugd van hun kinderen. Dit blijkt uit een studie aan de Britse Economic and Social Research Council. Ideaal is als de twee ouders thuis wonen en beiden betaald werk hebben.

Illustratie: Mike ‘Dakinewavamo’ Kline

Opmerkelijk is wel dat jongens van vijf jaar met een moeder die kostwinner is, meer problemen vertonen dan jongens met ouders die beide werken. Voor meisjes gaat dit niet op. Zij vertonen op vijfjarige leeftijd juist meer problemen als alleen vader werkt. Over het algemeen hebben kinderen het in eenoudergezinnen en in gezinnen waarin beide ouders niet werken het moeilijkst.

Moeders die in het eerste levensjaar van hun kinderen weer gaan werken, hoeven zich geen zorgen te maken volgens de onderzoekers. Uit een eerdere Amerikaanse studie waarin vijftig jaar aan onderzoeken naar werkende moeders werd samengenomen, bleek al dat hun kinderen niet meer leer- en gedragsproblemen ontwikkelen.De meta-analyse van 69 studies (tussen 1960 en 2010) leverde goed nieuws op voor vrouwen die binnen drie jaar na de geboorte van hun kind weer gaan werken. Het geld en het goede voorbeeld draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen.

In Nederland is sprake van hoge arbeidsparticipatie onder vrouwen, alleen betreft met in de meeste gevallen kleine baantjes en deeltijdwerk. Moeders zijn ook nauwelijks economisch zelfstandig, dat wil volgens de definitie van het CBS betekenen: netto bijstand of meer zelf verdienen.

Dit bericht is met toestemming overgenomen van de populair-wetenschappelijke site Faqt.nl

Follow CEO_ME on Twitter

Share

Leave a Reply

Photo Gallery