Testosteron helpt bij kaartlezen

Posted by on Jan 1st, 2016 and filed under PSYCHOLOGIE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Het is een klassiek voorbeeld van het verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben een beter richtingsgevoel, vrouwen vragen eerder om hulp om hun weg te vinden. Maar waardoor komt dat verschil? Het mannelijk hormoon testosteron speelt daarbij een belangrijke rol, blijkt nu uit onderzoek. Geef dat hormoon aan vrouwen en ze kunnen ineens beter kaart lezen.

kaartjeAan de universiteit van het Noorse Trondheim werden 18 mannen en 18 vrouwen eerst getest op hun vermogen om de weg te vinden. Dat gebeurde met een 3D-bril die onder andere een doolhof tevoorschijn toverde. Mannen bleken daarbij inderdaad sneller de juiste weg te vinden; ze losten 50 procent meer opgaves op.

In een volgend experiment keken de onderzoekers naar de invloed van het geslachtshormoon testosteron. Daartoe kregen 42 vrouwen een dosis testosteron in de vorm van druppels op de tong. Sommige deelneemsters kregen een placebo. Daarna kregen ze dezelfde taken voorgeschoteld. Daar waren de vrouwen ineens een stuk beter in. Nog steeds niet zo goed als de mannen, maar ze tonen meer inzicht. Bovendien gebruiken ze dezelfde onderdelen van de hersens als mannen, wat eerst niet het geval was.

Wat is het nut van het onderzoek: moeten verdwaalde vrouwen een slok testosteron nemen? Nee, de onderzoekers willen hiermee aantonen dat mannen en vrouwen hun brein soms verschillend gebruiken en dat ziektes als Alzheimer bij mannen en vrouwen dus ook verschillend moeten worden aangepakt. Twee keer zo veel vrouwen krijgen deze aandoening, wellicht speelt ook daar een gebrek aan testosteron een rol.

Dit artikel is met toestemming van wetenschappelijke nieuwssite FAQT.nl overgenomen.

Share

Comments are closed

Photo Gallery