Topbeloning helpt prestaties bedrijf niet

Posted by on Jun 17th, 2014 and filed under GELD. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Een topbeloning helpt de prestaties van bedrijven niet, het helpt alleen de grootverdiener. Het argument dat Nederlandse bedrijven en publieke organisaties zoals wooncoperaties hun bestuurders vorstelijk moeten belonen om talent in huis te halen en te houden, kan andermaal naar de prullenbak worden verwezen.

CEO Jeffrey Immelt verdient 28,2 miljoen bij General Electric (2013). De ratio tussen zijn beloning en het mediane loon onder zijn medewerkers bedroeg 491 volgens Bloomberg.

Nieuw onderzoek toont aan dat organisaties juist slechter presteren als de baas veel betaald krijgt. De beloning van bestuurders en bedrijfsprestaties van 1.500 bedrijven werd vergeleken met soortgelijke bedrijven over een periode van drie jaar tussen 1994 en 2013.
De bedrijven met de vijf procent best betaalde bestuurders presteerden vijftien procent minder goed dan branchegenoten. Hoe langer de dikbetaalde CEO aan het roer blijft, hoe scherper de mindere prestaties zich aftekenen.

Claw-back
De oplossing ligt voor de hand: minder betalen en in het arbeidscontract opnemen dat de bestuurder een deel van zijn of haar beloning terugbetaald (of niet uitgekeerd krijgt) als de prestaties van de organisatie achterlopen op die van branchegenoten. Claw-back noemt een van de onderzoekers het in een artikel in Forbes. Maar die optie viel niet goed onder de doelgroep.
Een paar jaar geleden werd in de VS de Dodd-Frank-wet aangenomen die bepaalt dat bedrijven de ratio tussen de beloning van de bestuurder en de mediane beloning onder de rest van de werknemers moet publiceren. Maar die is nog niet in werking gesteld door de SEC (Securities and Exchange Commission). Weinig bedrijven hebben er ook trek in.

Beeld: Fortune Live Media, Flickr

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery