Vanzelfsprekend verschillend

Posted by on May 19th, 2011 and filed under Column. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Door Gonnie Been, manager Corporate Communications & Social Innovation bij Microsoft Nederland

Moederdag. Mijn moeder vergeet steeds meer en dat raakt me. Meer dan ik verwacht. Mijn dochters zijn bij me en ik realiseer me eens te meer dat elke dag een moeder-dag is.

Terwijl ik mijn agenda van de week voorbereid, dwaal ik in af naar mijn vroege jeugd. Mijn moeder kust de tranen van mijn gezicht en ik weet dat ik alle pijn aan kan. Mijn vader holt hijgend achter mijn fietsje en ik weet dat ik Flamenco danseres in Spanje kan worden.

Hoe kan het zijn dat vrouwen steeds meer op mannen lijken en mannen op vrouwen? Of passend in dit gremium, dat mannelijke leiders zorgzaam dienen te zijn en vrouwelijke leiders hun mannetje moeten staan?

Waarom plakken we die plaatjes op elkaar? Waarom willen zo graag dat de ander op ons lijkt? En, wie wordt daar echt gelukkig van?

Stel je nou eens voor dat we alle verschillen tussen man en vrouw wegwerken? Dan verdwijnt de polariteit en stroomt er geen energie meer. Hoe levenloos is dat en hoe saai? Maar waarom is het moeilijk elkaar in waarde te waarderen? Het verschil te koesteren? Welke angsten houden ons daarin tegen? Welke controlemechanismen doen ons zo krampachtig vasthouden aan wat is? En waarom verwachten we de verandering vooral van een ander?

Arthur Japin in zijn boek Vaslav: “Ze weten niet dat iedereen het kan en als je het ze vertelt willen ze het niet geloven. Van dingen die nog niet bestaan kunnen ze zich geen voorstelling maken. Mijn theorie is dat ze er bang voor zijn. En terecht. Dat ben ik ook. Ik ben er gewoon alleen nog net iets banger voor dat alles bij het oude blijft.”

Deze uitspraak raakt mij enorm. Ik herken dit zo goed. Voor mij is het de enige manier van kijken om de balans te herstellen tussen vrouwelijk en mannelijk bewustzijn. Tegelijkertijd realiseer ik me hoe gemakkelijk ik het vind om mijn kijk op de wereld als de enige waarheid te zien en van daaruit gelijk een sticker op de ander te plakken. Aan de andere kant ervaar ik keer op keer dat achter de buitenkant van elk mens vergelijkbare vragen schuilgaan. Ik kan dat alleen zien als ik door die andere ogen kijk en uitga van verschil als vanzelfsprekendheid. En iedereen kan zijn, ook die andere CEO.

Gonnie Been is manager Corporate Communications & Social Innovation bij Microsoft Nederland

Foto: Joshua Rood

Share

Leave a Reply

Photo Gallery