Vrouwelijke ambitie blijft ambivalent

Posted by on Apr 16th, 2012 and filed under CARRIÈRE, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Gesteld voor de keuze: werk is een plicht of werk is een funfactor in mijn leven, kiest meer dan 70 procent van de Nederlandse vrouwen voor het laatste. Vrouwen boven de vijftig zeggen het vaakst louter voor de lol te werken. Al zou het niet meer hoeven dan zeggen zij het vaakst toch te blijven werken. Ze maken ook het minst aantal uren per week.

Heeft deze generatie vrouwen hun (financiële) schaapjes op het droge dankzij hun partner? Of kunnen ze beter relativeren? Wat opvalt is dat vooral jonge vrouwen, vrouwen zonder kinderen, modaal of minder verdienende vrouwen eerder bereid zijn het bijltje er bij neer te gooien dan vijftig-plus vrouwen. Zij zouden stoppen met werken als het niet zou hoeven.

Kop in het zand?
Opvallend verschil: vrouwen met een lager inkomen, vinden financiële onafhankelijkheid nét even belangrijker dan vrouwen met een modaal en boven modaal inkomen: 94,7  procent versus respectievelijk 74,6 procent en 84 procent. Iets meer dan een kwart van modaal vindt hun onafhankelijkheid onbelangrijk tegen 5,3 procent onder lagere inkomens. Dat duidt toch op een luxe positie van vrouwen in middengroepen en hoger. De keerzijde hiervan is deze vrouwen zich kennelijk iets minder bewust zijn van het risico op inkomensval mocht er iets met hun hoofdkostwinner gebeuren.

Verhuizen? Liever voor carrière man
Slechts 1 op 100 vrouwen met een partner is bereid te verhuizen voor haar eigen baan. Krijgt echter hun partner een vergelegen baan aangeboden, dan is het een ander verhaal.

Zelfs wanneer er géén kinderen zijn, zijn we nog altijd eerder bereid de carrière van onze partners te volgen dan die van ons zelf. Loopbaanpsycholoog Tanja Konig ziet het als een restje van oude waarden, het traditionele rolpatroon tussen mannen en vrouwen. Maar het zou ook een praktische reden kunnen hebben: de verwachting dat de man de kostwinner zal zijn zodra er kinderen komen. Een kwestie van investeren dus in de partner die straks inkomenszekerheid moet bieden.

Bron: Margriet

Beeld: Sky Noir

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery