Vrouwelijke kostwinner wint terrein

Posted by on Aug 23rd, 2013 and filed under CARRIÈRE, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vier op tien Amerikaanse huishoudens met thuiswonende kinderen onder de 18 heeft een vrouwelijke kostwinner. Dit blijkt uit gegevens van het Pew Research Center die The New York Times heeft gepubliceerd. Overigens is meer dan twee derde van deze vrouwen alleenstaand ouder. Maar ook het aantal getrouwde vrouwen die voor brood op de plank zorgen neemt al jaren toe. Nog maar 28 procent van de Amerikanen vindt dat het beter is als een man meer verdient dan zijn vrouw.

In Nederland zou het aantal vrouwelijke kostwinners makkelijk kunnen stijgen. Vrouwelijke 35-minners zijn gemiddeld hoger opgeleid dan de mannen van hun leeftijd, schrijf het CBS op basis van de Emancipatiemonitor. Van de hbo’ers die deze zomer afstudeerden, was 52 procent vrouw. Van de universitaire bachelors was dat 53 procent. In het mbo gaan vrouwen vaker dan mannen met diploma van school. Toch neemt de arbeidsparticipatie van vrouwen weinig toe, en is financiële zelfstandigheid niet hun doel.

In Groot-Brittannië verdienen jonge vrouwen met een leidinggevende functie inmiddels méér dan hun mannelijke collega’s, schrijft de populair-wetenschappelijke site Faqt. “De onderzoekers keken naar de salarissen van 34.000 vrouwelijke en mannelijke managers tussen de 22 en 29 jaar. Die van de vrouwen bleken gemiddeld hoger te liggen dan die van hun mannelijke collega’s. De salarissen van vrouwen waren het afgelopen jaar ook harder gestegen. Vrouwelijke leidinggevenden kregen er 2,4 procent bij, mannelijke leidinggevenden 2,1 procent. De onderzoekers wijzen erop dat als alle leeftijdsgroepen worden bekeken, mannen nog steeds meer verdienen dan vrouwen. Maar dat de verhoudingen onder jonge managers andersom liggen, kan wat zeggen over de toekomst.”

Beeld: lord enfield, Flickr.com

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery