Vrouwen crashen harder

Posted by on Oct 26th, 2011 and filed under (ON)GEHOORD, GEZONDHEID. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Dat nieuwe medische behandelingen en medicijnen vooral op mannen worden getest, wisten we al. Dat dit tot problemen kan leiden bij vrouwen, is ook inmiddels erkend. Niet voor niets voert de Hartstichting campagne voor meer geld voor onderzoek naar hartkwalen en behandelingen voor vrouwen.

Nu blijkt uit een studie van de University of Virginia dat vrouwen grotere kans op ernstige verwondingen hebben na een auto-ongeluk door het ontwerp van auto’s. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American Journal of Public Health.

Vrouwen zijn gemiddeld korter dan mannen en hebben een ander postuur, terwijl de veiligheidmaatregelen in auto’s zijn gebaseerd op het gemiddelde mannenlichaam. Kanttekening is dat de onderzoekers zich hebben beperkt tot ongelukken die tussen 1998 en 2008 plaatsvonden. Wellicht zijn nieuwere auto’s inmiddels veiliger.

Feit blijft dat mannen – en dan vooral jonge mannen – grotere kans hebben zich te verwonden of te overlijden in een auto-ongeluk dan vrouwen. Simpelweg omdat ze bij meer ongelukken betrokken raken.

Volgens een Amerikaanse internetpeiling zou het anders liggen:  vrouwen zouden juist meer brokken maken op t-splitsingen en kruizingen. Uit ander onderzoek (Carnegie Mellon University) blijkt juist dat je veiliger bent met een oudere vrouw achter het stuur: een mannelijk bestuurder loopt 77 procent meer kans op een dodelijk ongeluk.

Beeld: rockcreek, Flickr
Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit. “Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek” (NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery